MFC Hurdegaryp opent 8 oktober de deuren

0
131
HURDEGARYP - MFC

Sociaal-cultureel werk Hurdegaryp onder één dak

HURDEGARYP – In 2000 werden de eerste gesprekken al gevoerd, op 8 oktober van dit jaar is het eindelijk zover. Het Multifunctioneel Centrum in Hurdegaryp wordt dan officieel geopend. Voorzitter Willy Hoekstra kijkt er enorm naar uit. ‘De komst van het MFC is goed voor de gemeenschapszin.’

In het nieuwe MFC worden de activiteiten van het voormalige dorpshuis De Schalmei met haar verenigingsleven, het jongerenwerk van De Wissel en het ouderenwerk van de Hameie ondergebracht. Eigenlijk precies hetzelfde als hoe het met het begin van het dorpshuis ook was. ‘We maken nu eigenlijk hetzelfde mee als veertig jaar geleden. Toen hebben we met het hele dorp ons sterk gemaakt voor de komst van het dorpshuis. Het jongerenwerk en het ouderenwerk was destijds ook gevestigd in het dorpshuis,’ vertelt Hoekstra. ‘Toen de bibliotheek en het ouderenwerk, waar een hoop subsidie voor gegeven werd, in 2000 verhuisde naar het winkelcentrum, had het dorpshuis ineens én een ruimte over waar geen invulling voor was, én miste het een hoop geld. Er ontstond een gat. Toen zijn de eerste gesprekken gevoerd over hoe we in de toekomst dezelfde activiteiten konden doen, maar dan op een andere manier.’ Samen met WoonFriesland, de gemeente Tytsjerksteradiel en het dorpsbelang werden de gesprekken gevoerd. Er werd een convenant getekend waarin de plannen werden vastgesteld.

Het duurde allemaal een beetje langer dan in eerste instantie verwacht, maar op 8 oktober 2012 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe MFC. In mei 2013 werd het gebouw opgeleverd en kon men overgaan tot de inrichting ervan. ‘Ik ben enorm blij met hoe alles gegaan is. We hebben als bestuur twee commissies samengesteld. Één daarvan hield zich bezig met de integratie van de voormalige voorzieningen, zij regelden bijvoorbeeld de verhuizingen en het nieuwe prijsbeleid, de andere commissie hield zich bezig met de inrichting van het gebouw. Samen met de architect hebben zij gekeken naar bijvoorbeeld de kleuren, een bar uitgezocht, kortweg het hele interieur verzorgd. Beide commissies verdienen de grootst mogelijke complimenten voor hun werk. Ze hebben er enorm veel tijd in gestoken.’

Er zijn meer zaken waarop Hoekstra trots is. ‘Neem nou de jongeren. Wij vinden het enorm belangrijk dat zij zich evenveel op hun plek voelen in het MFC als de ouderen. Er zijn hele goede gesprekken gevoerd met de jongeren waarin we hen gevraagd hebben hoe zij het willen. Of ze een ingang aan de zijkant willen of door de hoofdingang gaan? Zij hebben daar zelf in mogen beslissen. Ook hebben zij een bestuur samengesteld. Daarnaast hebben ze zoveel dingen gedaan, gefilmd tijdens de bouw, een diner verzorgd voor de ouderen, zelf de inrichting verzorgd, waarover zij overleg hebben gehad met de architect. Ook zij verdienen complimenten.’

Op 8 oktober 2013, precies een jaar nadat de eerste paal de grond inging, wordt het MFC officieel geopend. Vanaf september worden er al activiteiten gehouden in het MFC. ‘De kinderziekten die we tegenkomen, daar wordt een oplossing voor gezocht. Grote problemen zijn dat niet. Dat de yogagroep naast het smartlappenkoor zit, dat soort dingen.’

Vanaf de opening in oktober hoopt Hoekstra dat het MFC een plek wordt waar een ieder in het dorp zich thuis gaat voelen. ‘In dit MFC hopen we dat een ieder elkaar kan waarderen en respecteren. Daar wordt het een sterker dorp van. De toekomst van het sociaal-cultureel werk in het dorp is voor de komende veertig jaar veiliggesteld en daar zijn we heel blij mee. We zijn heel blij dat dit in een dorp als Hurdegaryp kan. Daar mag men blij mee zijn, zeker in deze tijd.’