“Op mijn foto’s zul je nooit een strak blauwe lucht zien”

0
1801
DSK_STRK-p33.pdf - Adobe Acrobat Pro

Fotograaf Hans Sas:

WARFHUIZEN – In september is de expositie ‘Wad in Beeld’ gestart in het Landgoed Borg Verhildersum. Fotograaf Hans Sas, die in Noord Groningen is opgegroeid, heeft in zijn leven vele reizen gemaakt over het Wad; zowel over de Groningse kwelders, als het Friese Wad en ook de Duitse Hallingers, wat terug te zien is in de expositie. “Ieder Wad is weer heel erg anders” zegt hij vol liefde voor het Wad.

Hij vindt het Wad eigenlijk altijd mooi, ook – of eigenlijk júist – bij winterdag. Zijn favoriete plek om te fotograferen is het Friese Holwerd. “Ja, dat zullen ze in Groningen niet leuk vinden, maar het Friese Wad is gewoon veel toegankelijker. Het bijzondere aan het wad in Holwerd is een plaat, die ieder moment verandert,” gaat Hans verder. Hij kent het Wad ondertussen zo goed, dat hij aan de stand van het water en de platen kan zien welke boot er op de foto staat. “Kijk, dat is de boot van twee uur”, zegt hij, wijzend naar één van de foto’s waarop in de verte een veerpond te zien is. Hij was zo gek van het Wad van Holwerd dat hij er negen maanden lang op bijzondere momenten (waaronder zijn verjaardag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag) op een vaste plek foto’s gemaakt vanaf de pier in Holwerd. “Op de laatste dag van dit project kwam de regen met bakken uit de hemel vallen”, vertelt Hans. “En die dag zat er voor het eerst een meeuw op één van de palen”. Op het moment dat hij de foto nam vertrok de meeuw. Een mooie afsluiting van zijn project, waarover zelfs een boek is gemaakt. Ook zijn een aantal foto’s hiervan terug te zien in de expositie.

Bijzonder aan zijn foto’s zijn wel de luchten. “Ik heb een hekel aan blauwe luchten” zegt Hans. “Je zal mij niet snel betrappen op een foto met een strak blauwe lucht.” In Groningen moet je het volgens hem hebben van de mooie luchten. Hij gaat er dan ook regelmatig onverwacht op uit, als er ergens een mooie lucht is. Op de vraag wat zijn favoriete foto is, loopt hij – na een korte bedenktijd – naar een foto gemaakt in het Duitse Wad, ‘Dagebüll’ met wel een heel bijzondere zonsondergang. In eerste instantie is het een grijze foto met veel Wad. Opvallend is de horizon, waaraan een gouden bol te zien is. Hij kan zich het moment nog herinneren dat hij daar toen hij deze foto maakte. Ook de foto op zijn visitekaartje behoort tot één van zijn favorieten.

De liefde voor fotografie is vooral ontstaan vanuit een praktische insteek. “Ik was vroeger veearts en had weinig tijd voor hobby’s met al die onregelmatige werktijden. Fotograferen kon ik op ieder moment van de dag doen, het hele jaar door”. Zijn eerste camera kreeg hij al tijdens zijn studie. En nog steeds fotografeert hij vol passie, zelfs tijdens de opbouw van de expositie had hij een statief en camera bij zich. Uren kan Hans praten over zijn foto’s van het Wad. Een diepere boodschap heeft hij niet: hij wil vooral aan mensen laten zien hoe móói het Wad is. Wat zijn volgende expositie wordt, daarover heeft hij nog niet echt een beeld. Het kan van alles zijn, naast zijn liefde voor het Wad fotografeert Hans ook graag bijzondere stillevens. “Ik blijf fotograferen, maar ik weet nu ook nog niet waar het naar toe gaat”.