Somalische puber niet meer welkom in Grootegast

0
132
DSK_STRK-p07.pdf - Adobe Acrobat Pro

GROOTEGAST – Een 17-jarige Somalische asielzoeker is voorlopig niet meer welkom in Grootegast. Burgemeester Kor Dijkstra (CDA) heeft hem deze week een gebiedsverbod opgelegd. Aanleiding zijn meerdere knokpartijen tussen hem en een aantal leeftijdsgenoten uit het dorp in de afgelopen maand. Naar aanleiding van de vechtpartijen verhuisde hij onlangs naar Marum, maar dat mocht niet baten.

Een team van maar liefst zeven politieagenten is dagelijks met de zaak in de weer. Ieder weekend rijdt onopvallende surveillance door het dorp. Aanleiding? Een knokpartij in de nacht van 31 augustus op 1 september, na de opening van het nieuwe Kunstgrasveld van Grootegast. In die nacht ging een groepje Grootegaster pubers in gevecht met de jongen. Wat begon in de Duisterburen, leidde via de Hoofdstraat uiteindelijk naar de Lijsterbesstraat in Grootegast. Dijkstra: “Het heeft ertoe geleid dat we meteen meerdere overleggen hebben gevoerd met politie en andere hulpverleners. Via Facebook en Twitter vernamen wij dat een week later weer gevochten zou worden. Daarop hebben we besloten het gezin tijdelijk uit huis te halen.”

Achter de schermen werd ondertussen gewerkt aan een oplossing voor het gezin, dat aangegeven had te willen vertrekken uit het dorp. Eerder was het namelijk al eens mis gegaan. In de nacht van 4 mei werden de ramen van de woning ingegooid. Dijkstra: “Wij hebben contact gehad met verschillende gemeenten. Uiteindelijk heeft het geleid tot huisvesting in de gemeente Marum. Wij hadden liever een andere gemeente gehad, bijvoorbeeld in het Friese. Betrokkenen en woningbouwverenigingen moeten daar echter wel aan meewerken. Als gemeente kunnen wij geen ijzer met handen breken.”

Op de dag van de verhuizing ging het weer mis. Een groep Grootegaster jongeren reisde de familie achterna, waarna een vechtpartij in Marum volgde. De volgende dag kwamen de asielzoekers verhaal halen in Grootegast, wat resulteerde in een nieuwe knokpartij. Dijkstra: “Toen was voor ons de maat meer dan vol. Dit gaat niet om één persoon, maar om meerdere. Dat er voor de zaak zeven politiefunctionarissen vrij geroosterd moeten worden, betreur ik.”

Afgelopen dinsdag werd de jongen opgepakt. Enkele dagen later kwam hij alweer vrij. Wel kreeg hij direct een gebiedsverbod voor het dorp Grootegast uitgereikt. Daarmee is de kous nog niet af. Dijkstra: “Ik sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen zullen volgen. We zijn ermee bezig, maar het is buitengewoon ingewikkeld. Meerdere personen hebben zich niet gedragen. Ook is er veel naar buiten gebracht via de sociale media, wat ik onbehoorlijk vind. Ik heb de jongeren opgeroepen geen verder mededelingen te doen via Facebook en Twitter, omdat het alleen maar erg maakt. We nemen het buitengewoon serieus.”