Veelal grijs. Tot het weekend droog

0
169

Op het noordelijk halfrond is de winter al flink op gang gekomen. In Siberië en het noorden van Amerika ligt al behoorlijk wat sneeuw en daar valt de komende dagen meer van het witte goud. Dat is erg vroeg in het seizoen. Over winter gesproken: de eerste wintervoorspellingen zijn er inmiddels al. Het ECMWF, het model van de Europese lidstaten (KNMI) verwacht een winter die langzaam op gang komt en aanvankelijk zacht zal zijn. Gaandeweg januari wordt het dan steeds kouder en vooral februari zal winters verlopen. Voor wat het waard is. Wel bijzonder om te zien hoe de komende week een indrukwekkend Poolhoog tot ontwikkeling komt. Als dat de trend voor de komende winter zal worden kunnen we ons schrap zetten. Het is vooral koffiedik kijken. Inmiddels beginnen steeds meer wetenschappers zich achter de oren te krabben of klimaatmodellen wel geschikt zijn om voorspellingen met betrekking tot klimaatverloop te doen. Steeds meer wetenschappers komen met voorzichtige conclusies dat eerdere berekeningen steeds niet uitkomen en dat de aarde al jaren minder opwarmt als er was berekend.

Dan naar het weer voor deze week. Wij zitten vooral in de hoek waar de zon het minst te zien zal zijn. Wolken zijn in onze regio erg hardnekkig. Onder de grijze deken blijft het uiteraard aan de koele kant, terwijl het kwik in het zuiden de 20 graden soms ruim kan passeren zullen wij de 20 graden slechts heel af en toe en dan ook lokaal kunnen halen. Toch is er ook goed nieuws. Voorlopig blijft het even droog.

Morgen (woensdag) is er veel bewolking met vooral in de middag kas op een paar zonnige perioden. Het wordt 16 of 17 graden bij een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten. In de nacht enkele opklaringen en kans op mist. Minima rond 10 graden.

Donderdag is het droog met veel bewolking maar vooral gaandeweg de dag breekt ook af en toe de zon door. Een hogedrukgebied boven het Poolgebied stuurt een uitloper de Noordzee op. De matige wind komt uit het oosten en vanuit Duitsland stroomt minder zachte lucht het land binnen. Het wordt 15 graden in het noorden tot nog 17/18 zuidelijk van de grote rivieren.

Vrijdag zijn de veranderingen klein. Wolken hebben de overhand en vooral in de middag maakt de zon kans. Maar of deze ook overal doorbreekt is maar zeer de vraag. Het wordt 16 tot 18 graden. De wind uit het oosten tot zuidoosten neemt toe naar 4 tot 5, het gaat dus harder waaien en daardoor zal het onvriendelijker aanvoelen.

Zaterdag begint droog met een glimp van de zon maar eindigt met regen. Een storing op de oceaan bindt de strijd aan met het in kracht toenemende Poolhoog. Het wordt 17 graden. Ook zondag is het onbestendig en waait het flink uit het oosten tot zuidoosten. Een beetje onvriendelijk.