‘Waar we ook komen, het is altijd feest!’

0
1343
OPENDE - Crescendo toen

Muzikanten Opende al veertig jaar op de fiets

OPENDE – Veertig jaar geleden stapten de leden van Bicycle Showband Crescendo voor het eerst op de fiets. De geschiedenis van de band reikt nog veel verder terug in de tijd, 1922 zelfs, maar de grote ommezwaai vond plaats toen de leden niet meer vanaf de stoel gingen musiceren, maar vanaf de fiets. De mannen die met dit idee kwamen, Ytsen van der Velde en Fokko Tolsma, werden in eerste instantie uitgelachen. ‘We dachten dat ze een 1-aprilgrap maakten,’ vertelt manager Henk van der Tuin. ‘We hadden echt niet door dat het niet een grap was.’ Nu, veertig jaar later, is de fietsband niet meer weg te denken uit Opende. ‘Het is een succesformule. Het geeft een ontzettende kick om met z’n allen op de fiets te stappen, muziek te maken en te merken hoezeer het publiek daarvan geniet. Daar genieten wij dan weer van!’ Overal waar Crescendo komt, toveren ze een grote lach op de gezichten van het publiek. En dat is niet alleen in het Noorden van Nederland, inmiddels hebben de bandleden er al verscheidene buitenlandse reizen opzitten. ‘Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Ierland, Denemarken, Engeland, Maleisië, Japan,’ somt Van der Tuin op, ‘we zijn al op flink wat plaatsen geweest.’ Hoe bijzonder het ook was om in Japan op te treden in 2005, Crescendo maakt van ieder optreden een hoogtepunt. ‘We maken soms hele lange reizen voor een optreden, maar we vinden het reizen ernaartoe soms zelfs even leuk. We hebben een hele hechte club. Tijdens die reizen kan het best zijn dat er een diepzinnig gesprek ontstaat in de bus. Maar we hebben ook de grootste lol onderweg. Dat weet men ook op de plekken waar we optreden. Waar we ook komen, overal is het feest. Ook wanneer we na een optreden gezellig even een kroegje induiken. Ik kan je garanderen dat er een polonaise ontstaat!’ De bandleden hebben met elkaar een hechte band. ‘We delen lief en leed met elkaar, ook in slechtere tijden staan we voor elkaar klaar. Dat maakt dat Crescendo meer is dan een groep muzikanten op een fiets. We zijn een team, een heel hecht team,’ zegt Van der Tuin. Niet alleen met de bandleden onderling is de band hecht, ook met de vrijwilligers en de achterban. ‘Toen we in de zomer naar het Wereld Muziek Concours gingen in Kerkrade reisden ons honderd fans achterna. En als je kijkt hoeveel vrijwilligers er voor ons in het touw zijn. Mensen die voorheen lid waren maar die wegens het krijgen van kinderen niet meer bij het korps willen spelen, blijven vaak toch betrokken bij de band. En dan kan het zomaar zijn dat ze later toch weer mee doen met optredens.’ Crescendo is gemiddeld zo’n twintig keer per jaar een weekend weg voor optredens. Maar ook tijdens bijvoorbeeld kerst laten zij van zich horen. ‘Op eerste kerstdag gaan we ieder jaar naar mensen toe waar we een nauwe band mee hebben. Zieken in het dorp, de vrouw van een voormalige voorzitter die nu helaas alleen is, andere mensen waarvan we weten dat ze op deze dag wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken.’ De vrouw van Van der Tuin valt hem bij. ‘Dat is nou wat Crescendo zo mooi maakt. Het is iets van het hele dorp. In Opende spreekt men ook van ‘ons korps’.’ Voor de komende jaren heeft Van der Tuin een aantal buitenlandse adressen op het wensenlijstje staan. ‘In de komende tien jaar zouden we dolgraag naar Amerika, Hong Kong en Shanghai. Die staan echt op ons verlanglijstje om daar op te gaan treden. Maar daar staat nog niets voor vast.’ Volgende week viert Crescendo, samen met het hele dorp, haar veertigjarig jubileum. ‘Op 28 september vanaf 16.00 uur organiseren we een fietstocht van ongeveer 18 kilometer, waar we uiteraard zelf ook in mee zullen rijden. Na afloop zal in het BaronTheater een groot feest plaatsvinden, waar een ieder welkom is.’

 

OPENDE - Crescendo nu