week 39

0
141

Er zijn in de loop der tijden veel ziekten verdwenen. Pest en pokken tref je in het westen allang niet meer aan. TBC is op zijn retour. Kanker zal, aldus onderzoekers, over een kwart eeuw een beheersbare, niet meer dodelijke ziekte zijn. En hoort u, dichter bij deze tijd, nog veel over het fenomeen ‘muisarm’, toch tot voor vijf jaar DE Grote Bedreiging die horden van internetgebruikers in de ziektewet deed belanden ? Maar daarvoor is nu de ‘mobieltjes-elleboog’ in de plaats gekomen, zoals er dankzij de digitale wereld veel meer al dan niet denkbeeldige ziekten zijn ontstaan.

Zo kennen we inmiddels de ‘deukdijen’, groeven in de dijbenen door te lang klem zitten onder een bureau. En ‘blackberryduimen’ en ‘what’s app’-vingers omdat we duizenden keren per dag op de veel te kleine toetsen van onze mobieltjes drukken. Onze hormonen raken in de war omdat we slecht slapen van het blauwe licht van onze tablets. Gevaarlijk ook is de ‘brain freeze’ die we kunnen oplopen, dat zijn verlamde hersens die we krijgen door de overdaad aan informatie die we tot ons nemen. Technostress ten slotte, want ik kan zo echt nog wel even doorgaan, noemen wetenschappers de bij ons ontstane nervositeit door iedere piep die een nieuwe mail aankondigt. Omdat we vinden dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Nog eentje dan: we lijden aan ‘fomo’, de afkorting voor het Engelse ‘fear of missing out’, de angst om op je digitale apparatuur ‘leuke dingen mis te lopen’. Die angst kan er weer toe leiden dat je last krijgt van het zogeheten ‘fantoom-vibratiesyndroom’ oftewel dat je het idee krijgt dat je mobieltje afgaat of trilt terwijl dat niet zo is.

Bijna dagelijks komen er weer nieuwe ziektes bij. Zoals recent de ‘gameboyrug’ omdat (vooral) jongeren zo vaak over hun smartphones en tablets voorovergebogen zitten dat ze een kromme rug krijgen. Ook in opkomst zijn de ‘facebookdepressies’: dan breng je te veel tijd door op de vriendensites. En dat maakt ongelukkig. Het allernieuwste, tot dusver althans, is het recent ontdekte ‘elektrohypersensitiviteitssyndroom’ dat schadelijke straling naar de hersenen veroorzaakt.

Gooi het allemaal maar in mijn pet. Maar toch, weet u wat ik wél vreemd vind? Dat je bijna niks meer over de vroeger zo vermaarde masturbatiepols hoort….

Henk Hendriks