Bouwterrein Het Hooge Heem

0
204
Ongenode Gast start bouw Hooge Heem 2

Datum: vrijdag 27 september

Tijd: 16:00 uur

“Tegen alle verwachtingen in: De nieuwbouw van Het Hooge Heem begint!” was de kop van het persbericht dat onlangs de redactie van De Streekkrant bereikte. We moesten het meerdere keren lezen. Had de herbouw van Het Hooge Heem dan ooit ter discussie gestaan? Interessant en dus ging de Ongenode Gast afgelopen vrijdag eens een kijkje nemen op de bouwplaats tussen De Gast en de Bovenweg in Grootegast.

Aangekomen is het feest al begonnen. Directeur Herman Kosse staat de belangstellenden toe te spreken. Hij is zijn nopjes met de bouw, die eigenlijk al eerder had moeten beginnen. Van uitstel was sprake geweest, maar het niet doorgaan was nooit een optie. Wel moest enkele keren het plan aangepast worden.

Nu moet het gebouw in tien maanden uit de grond omhoog worden getrokken. “De samenwerking tussen de Groningers, Friezen en Drenten is fantastisch,” zegt Kosse. “Misschien kan het nog wel een maand sneller.” Ook wethouder Sjabbo Smedes was vol lof. “Het Hooge Heem was een roze olifantje, maar nu moet het een prachtige zwaan worden,” zei hij. “Het moet een ontmoetingsplek worden voor alle mensen uit het dorp.

Daarna was het de architect die zijn zegje mocht doen. Hij wees de aanwezigen op de verschillende appartementen die het gebouw straks gaat tellen. “Klein hè?” lachte Harry Nanninga. “Dat lijkt maar zo. Straks zul je zien dat het grote appartementen worden, met alle gemakken voorzien.” Nanninga wees de aanwezigen erop dat inmiddels acht plannen de revue hebben gepasseerd. “Steeds moest er weer wat veranderd worden. Soms waren het wensen van de directie, soms door veranderende plannen uit Den Haag en ook de welstand had nog wel iets te wensen.” Toch ontbreekt er volgens de architect nog wel wat aan het gebouw, want als het voor iedereen geschikt moet zijn; waar is dan de kolfkamer? Het leidde tot hilariteit.

Na een spectaculaire opening, ja zo stond het echt in het persbericht, was de bouw dan ook echt gestart. Hoe spectaculair het was? Nou directeur Kosse en locatiemanager Carin Haan lieten een stuk plastic voor het ‘bouwbord’ wegzakken. U begrijpt: de Ongenode Gast stond te schudden op zijn knieën. Dit had hij nog nooit meegemaakt. Niet veel later mag het duo ook nog het eerste vloerdeel leggen. Het kan niet op. Ondertussen heffen de aanwezigen het glas, waar bubbels zonder alcohol in zouden zitten.

U zou dus mogen verwachten dat alles daarna ook nog goed zou gaan. Niks blijkt echter minder waar. Als de Ongenode Gast even later met dorpsjournalist Gerwin de Vries staat te babbelen rijdt één van de aanwezig bobo’s enthousiast achteruit zijn parkeervak uit. Iets te enthousiast. Hij ziet namelijk de klokkentoren op het kerkplein over het hoofd en raakt deze volledig. Stof vliegt samen met steensplinters omhoog. De bobo schrikt, maar rijdt vervolgens hard weg. Een deuk in de klokkentoren achterlatend. De deuk in de bumper van zijn grijze stationwagen zal hem er thuis nog wel aan herinneren.

Inmiddels is het feestje verder gegaan in de Nije Gast, waar verschillende bewoners toekijken. Naninga is alweer aan het woord en laat de mensen met een filmpje zien hoe het nieuwe gebouw er van binnen uit gaat zien. Bewoners en personeel staan toe te kijken. “Wauw,” klinkt het af toe. Iedereen lijkt zich te kunnen vinden in de nieuwe plannen. Nanninga heeft door dat het publiek aan zijn lippen hangt en vertelt inmiddels als een ware presentator over hetgeen hij ontworpen heeft. “Als je binnenkomt zie je meteen een jonge dame achter de balie staan,” zegt hij. “Mwah,” zegt Smedes. Dat was iets te hard, Sjabbo. De aanwezigen moeten lachen.

Ook de nieuwe recreatiezaal komt aan bod, maar zo mogen we hem van Nanninga in het vervolg niet meer noemen. Vanaf vandaag heet dat het restaurant, waar ‘live coocking’ zal plaatsvinden. “Dus als u wat anders wilt eten, zegt u het gewoon tegen de kok en wordt het geregeld.”

Het eten tijdens de presentatie gaat al goed. We zien meerdere bekende inwoners de schalen met hapjes verorberen. Onder hen de raadsleden Harm Beute en Gert van Werven. De laatste mocht gewoon bij de openingshandeling komen. Ook nadat hij zeer kritische vragen stelde over de nieuwbouw. Ook zien we oud-raadslid Remko Koers. Hij heeft het baantje in de Raad van Toezicht aan dat werk overgehouden. “Het is toch bijzonder dat…,” begint Koers een heel verhaal. Iets verderop zien we ook oud-wethouder Lea van der Tuin. Tegenwoordig is ze wethouder aan de andere kant van de provincie Groningen. Ze is in gesprek met burgemeester Kor Dijkstra en raadsgriffier Hans Kastermans. In de hoek zien we ook nog notaris Albert Volders. Allen blijven ze naar Nanninga luisteren, die het gebouw van binnen en buiten laat zien.

Opvallendst is toch wel de richting waarin het gebouw neergezet wordt. Waar de ingang eerst nog aan De Gast was, zal deze nu verplaatst worden naar de Bovenweg. Ook zullen aan die kant de parkeerplaatsen komen. “U zit straks dus met de neus in de zon,” wordt gezegd. De Ongenode Gast merkt op dat de bejaarde bewoners dan ook richting de begraafplaats kijken. “De toekomst,” zegt een mannenstem zachtjes. We zullen maar geen namen noemen.

 

Ongenode Gast start bouw Hooge Heem 3

tekening Het Hooge Heem