Burgumer duo op bijzonder Amerikaans festival

0
162
DSF_FRIE-p21.pdf - Adobe Acrobat Pro

BURGUM – Even helemaal bijkomen van hun Amerikaanse avontuur konden ze niet eens. De voorstellingen van ‘De Oerfal’, het openluchttheaterstuk in voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden stonden op het programma.
Nu ook dat achter de rug is, kunnen Nanne en Ankie terugkijken op hun bijzondere ervaring in Amerika afgelopen zomer. Want ook al reist het muzikale duo dankzij hun zeer uitgebreide repertoires al jaren de hele wereld rond om overal en nergens op te treden, dat ze gevraagd werden om op te treden op een groot ‘Indianen’-festival was wel heel bijzonder. ‘In 1613 werd er door de Nederlanders en vijf Iroquois-stammen een convenant getekend, waarin stond dat zij zij-aan-zij de toekomst in zouden gaan, met een wederzijds respect voor elkaar. De geschiedenis wijst anders uit. Maar omdat het nu vierhonderd jaar geleden is dat dat convenant getekend werd, is er een campagne opgestart om op een leuke manier opnieuw aandacht te vragen voor dat convenant. Rondom die campagne werden allerlei festiviteiten georganiseerd. ‘Wij werden gevraagd om bij het begin van die campagne op een festival in Troy, in de staat New York, op te treden’, vertelt Nanne. Nanne en Ankie hadden al in de planning staan dat zij in die tijd in Amerika zouden zijn, onder andere voor een optreden op een maritiem festival in de staat Michigan. ‘We zijn van plan om in 2014 een tournee te doen in Amerika. Om daar de eerste plannen voor te maken waren we naar Amerika afgereisd. Dat we gevraagd werden om op dit festival te spelen was voor ons echt een hele ervaring, het paste helemaal bij ons, en bovendien ook nog in ons tijdschema’ zegt Ankie. Wat wil nou het toeval, Nanne en Ankie zijn momenteel samen met Tseard Nauta bezig met de voorbereidingen van het programma ‘Pieter Poot’ in de Nieuwe Wereld’ – van Adriaen Block tot Zilverbeen, een vervolg op hun vorige programma ‘Henry Hudson en De Halve Maen’. Dit programma gaat over Adriaen Block, een zeevaarder die naar Amerika was gevaren om New York in kaart te brengen. Zijn schip vloog echter in brand, waarna hij en zijn bemannning vriendelijk werden ontvangen op Manahata (het huidige Manhattan). Daar bouwden zij in vier maanden tijd het schip ‘De Onrust’. En ‘De Onrust’ kwam op het festival in Troy weer naar voren. ‘Op het festival was een replica van ‘De Onrust’, en daar mochten wij een stukje op meevaren.’ Voor de komende periode hebben Nanne en Ankie al weer een heleboel plannen. Allereerst hun Pieter Poot  programma, dat zij 6 oktober voor het voetlicht zullen brengen in Langelille, een zangweekend op Schiermonnikoog op 14, 15 en 16 maart, daarna hun tournee door Amerika volgend jaar, en zelfs voor daarna zijn er alweer genoeg plannen. ‘We zijn al twee keer in Australië geweest voor optredens. Australië heeft ook een maritiem historisch interessante geschiedenis. We sluiten niet uit dat we daar weer eens naartoe gaan,’ zegt Nanne. ‘Maar er zijn nog veel meer opties. We zingen ook in Esperanto, dus dat brengt ons soms ook op hele verrassende plaatsen,’ voegt hij er aan toe. ‘Het is een voorrecht om dit alles te mogen doen. Wij zijn altijd in de positie om te kunnen doen wat we leuk vinden. Zoals we nu bezig zijn vinden we het heel mooi,’ zegt Ankie.