De Spitkeet Harkema

0
192
Ongenode gast spitkeet 3

Datum: 24 september

Tijd: 15.00

Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema is aan het uitbreiden. Om de bezoeker nog een breder beeld te geven van hoe men in het begin van de vorige eeuw leefde in de Friese Wouden, wordt er momenteel gebouwd aan de ‘Malle Molen’. Een bijzonder gebouw, dat nauw verbonden is met de geschiedenis van de regio. Je zou er maar moeten wonen. De Malle Molen is een gebouw waarin maar liefst vier gezinnen leefden. De titel ‘Malle Molen’ heeft het gebouw gekregen omdat de gezinnen binnen het gebouw nog al eens verhuisden. Wanneer één van de vier ruimtes vrijkwam draaiden de gezinnen een plaatsje. Zo kwam iedereen een keer op de zonnige kant van het gebouw te wonen. De bouw van de Malle Molen is in het voorjaar van 2013 gestart. Een groep enthousiaste vrijwilligers en leerlingen van de ROC Friese Poort in Drachten zijn in samenwerking met een bouwbedrijf bezig met de bouw. Ook is er een groep Zweedse studenten twee weken in Nederland geweest om mee te bouwen aan het gebouw. Afgelopen dinsdag bereikten de bouwers het hoogste punt van het gebouw. Een traditioneel feestelijke gebeurtenis, die beklonken moet worden. De (On)genode gast was erbij en vierde dit hoogtepunt mee. Wanneer de (On)genode gast het terrein van het museum oploopt zitten de bouwvakkers aan de koffie. Ze hebben die dag hard doorgewerkt, om rond 15.00 uur het hoogste punt te kunnen bereiken. Na de laatste instructies vertrekken de bouwers richting de Malle Molen om de dakspanten te bevestigen. Een grote kraan is daarvoor ingehuurd om de dakspanten naar boven te kunnen brengen. De Malle Molen mag dan wel niet een groot gebouw zijn, er zit nog aardig wat hoogte in het gebouw, waardoor de dakspanten niet zo even omhoog getild kunnen worden. Iets wat men vroeger, bij de bouw van de oorspronkelijke Malle Molens, wel deed. Tegenwoordig heeft men echter te maken met Arbo-wetten die dit niet meer toestaan. En terecht, want zo’n dakspant is loeizwaar. Met een man of zeven dirigeren de bouwvakkers het spant naar de juiste plek, waar ze deze bevestigen. Een groepje vrijwilligers van De Spitkeet kijkt toe hoe de mannen hun werk doen. ‘Het is toch prachtig dat men zich zo inzet voor dit gebouw. Er is iemand bij die net met de VUT kon, maar die er nog niet aan moest denken om stil te zitten. Hij is hier meteen aan de slag gegaan toen de bouw hier van start ging. En dan die jongens van het ROC. Dit is toch een prachtige manier om het vak te leren? Dat je vanaf de grond af aan meebouwt met een gebouw, dan leer je het vak het allerbest,’ zegt Auke Veenstra. Aan het dakspant wordt op het hoogste punt een tak bevestigd, geheel volgens traditie. De penningmeester van De Spitkeet weet dat dit het juiste moment is om met een kratje bier aan te komen zetten. Het hoogste punt is bereikt, dat moet beklonken worden! Maar zoals dat met vrijwilligers gaat, is de inzet hoog, en moet er nog even doorgewerkt worden voordat men de flessen ontdopt. Pas wanneer het werk klaar is wordt het gereedschap weggelegd, en proost men op het hoogste punt. Het eerstvolgende moment dat men weer proosten kan zal pas over anderhalf jaar zijn. Men heeft in totaal twee jaar uitgetrokken voor de bouw van de Malle Molen. Voor publiek blijft het voorlopig bij kijken op een afstandje. De opening laat nog een tijdje op zich wachten.

 

Ongenode gast spitkeet 1

Ongenode gast spitkeet 2