“Een schoolvoorbeeld van een succesvol reïntegratieproject,”

0
134
zoutkamp gedeputeerde Mark Boumans verricht openingshandeling gerenoveerde monumentale Reitdiepsluis

Reitdiepsluis Zoutkamp feestelijk heropend

ZOUTKAMP – Op feestelijke wijze is de Reitdiepsluis bij Zoutkamp heropend. Met een kraan die op de boot van de provincie zit hijst Mark Boumans, lid van de gedeputeerde staten van Groningen, onder luid applaus de laatste lier aan de kade. Boumans is te spreken over het resultaat: “Met deze renovatie klopt het historische beeld van Zoutkamp weer.”

De sluis van Zoutkamp heeft namelijk weer deuren. Deze zijn dankzij het reïntegratieproject opnieuw gebouwd door werkloze jongeren. “Dit is een voorbeeld van een succesvol reïntegratieproject,” vertelt Boumans trots. “En dat is mooi, want dat is lang niet altijd het geval. Vaak genoeg komt het voor dat mensen halverwege het project het zat raken. Dat is hier niet gebeurd en dat is leuk. Voor de werkers en natuurlijk ook voor de begeleiders.”

Het plan om de sluis weer te voorzien van echte sluisdeuren, is onderdeel van een groter plan om meer toerisme naar de regio te trekken. “Het is een goede ontwikkeling voor het toenemende toerisme in deze regio,“ beaamt Boumans. Al met al is hij onder de indruk van de omgeving. “Wow, wat is het hier mooi. Alsof je een hele andere wereld in rijdt. Daar mogen jullie best trots op zijn.”

Directeur Peter Nijhof van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed voegt daaraan toe dat de provincie Groningen trots mag zijn op de Reitdiepsluis. “Het is een prachtige sluis, die maar weer bewijst dat wij ver voor lopen op het buitenland met dergelijke renovaties.”

De start van de opening begint nog aan land, maar wordt even later per boot bij de sluis voortgezet voor de officiële opening. Daar aangekomen klimt Mark Bouman in een kraan die op de boot van de Povincie staat. De gedeputeerde van Verkeer en Vervoer moet duidelijk nog even wennen aan de besturing van de kraan, wat tot commentaar vanaf de boot leidt. “Hij kan ook jullie kant op hoor,” waarschuwt Bouman, maar uiteindelijk wordt de lier toch redelijk eenvoudig geplaatst.

Overigens is het herstel van de sluis nog niet helemaal voltooid. Het gaat hier om de eerste fase van de verbouwing. De komende periode zullen er nog kleinere herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.