Eerste overwinning FC LEO; krankzinnige wedstrijd Kloosterburen

0
136

Overzicht voetbal de Streekkrant

STREEK – FC LEO vierde zaterdag dan eindelijk de eerste overwinning. Stan Buikema was matchwinner tegen WTOC. Tim Veenstra was bij Grootegast de gevierde man: 1-0 tegen GSVV. Opende was dichtbij de eerste zege, maar verloor toch: 2-1 bij Friese Boys. De Lauwers blijft het goed doen. De Warfstermolenaren versloegen Ropta Boys met overtuigende cijfers. OKVC deelde de punten met ODV (zie verslag elders). Zondag vielen in Kloosterburen de doelpunten als rijpe appelen, maar die vielen aan de verkeerde kant: 4-8. Grijpskerk had een vrije zaterdag.

Tweede klasser ADUARD 2000 had de wind een beetje tegen in het duel met VHK. De wedstrijd was in balans, maar de Overijsselse ploeg was iets scherper in de afwerking. VHK kwam op 0-1 via een vrije trap. Aduard kreeg kansen via met name spelhervattingen, maar had daarmee geen geluk. Ook in de tweede helft werd ‘Auwert’ achtervolgd door pech met inzetten tegen lat en tegen de keeper. VHK leunde achterover en kwam via een uitval vlak voor tijd op de bevrijdende 0-2. "We waren te weinig bij machte om te scoren, om zo een extra boost te krijgen", stelde trainer Theo Migchelsen. Twaalf minuten voor tijd besliste Stan Buikema de wedstrijd namens FC LEO dat door de 1-0 winst op het als vierde geklasseerde WTOC de eerste overwinning binnen sleepte. Buikema rondde een counter bekwaam af, al zat de keeper er nog aan. Beide ploegen waren verder aan elkaar gewaagd. De ploeg uit Oudwoude kreeg vlak voor rust een penalty, die gekeerd werd door Roelof Bolt. De gasten kregen vlak voor het eind nog een enorme kans, maar opnieuw kwam Bolt als winnaar uit de strijd. Komende week speelt LEO tegen Dokkum. Deze wedstrijd is op verzoek van de Leensters omgedraaid. De in juni verongelukte Mart Buikema zou volgende week jarig zijn geweest. LEO wenste daarom thuis te spelen. Dokkum toonde respect door mee te werken aan dit mooie gebaar. DE LAUWERS had een moeilijke middag verwacht tegen Ropta Boys, met geslepen en ervaren voetballers in de gelederen. Het werd een makkie op ‘t Meertenust. "Ropta Boys had personele problemen, maar dat is niet ons probleem", omschreef trainer Nico Roorda fraai. Het werd 4-1. De uitslag had veel hoger uit kunnen vallen, gezien de legio kansen. Wouter Broers en Sietse Jager scoorden ieder twee keer. Na de 3-0 werd de zege veilig gesteld. De derde was bovendien een juweeltje. Vanuit de verdediging en over enkele schijven kwam de bal voor de voeten van Sietse Jager die het net liet bollen. "We hebben een goede start, maar de weg is nog lang", blijft Roorda nuchter. ZUIDHORN had een eenvoudige klus bij het qua zaterdagvoetbal niet roemruchte GVAV. Henry Wijngaarden scoorde de 1-0 en miste na de 2-0 een penalty. Als Zuidhorn niet zo slordig was geweest in de afwerking hadden dubbele cijfers niet misstaan. Het werd slechts 3-0. Vijf minuten voor tijd was de scheidsrechter van plan om de wedstrijd te staken na voortdurend gemekker van GVAV-spelers. "We hebben de scheidsrechter kunnen ompraten", aldus Ton Rozema, die niet van plan was voor vijf minuten weer naar GVAV af te reizen. FC GROOTEGAST won met miniem verschil van GSVV, toch de nummer twee van vorig jaar. Grootegast speelde een puike eerste helft, kreeg zes goede scoringsmogelijkheden, waarvan er maar een inging. De maker, Tim Veenstra, bleek achteraf goed voor de winnende. Veenstra scoorde uit een afgeslagen aanval. Deel twee was een stuk minder van de kant van de groen-witten, terwijl GSVV geloofde in meer, maar niet tot uitgespeelde kansen kwam. De Gerkesklooster/Stroobos-formatie schoot met name voorin tekort. OPENDE moest een zure 2-1 nederlaag slikken bij Friese Boys. Opende toonde veel beleving en kwam snel op 0-1 via Klaas Graansma, kreeg zelfvertrouwen, maar wist de score niet uit te bouwen. Maar met name Hendrik de Zwart was een lastpak voor Friese Boys, was heel gemotiveerd, maar had nog niet de scherpte. Trainer Wietse van der Veen waarschuwde voor de thuisclub dat wel ‘een balletje kan trappen’ en fysiek sterk is. De gastheren kwamen via een dubieuze strafschop (beide ploegen verdienden een penalty na hands, alleen Friese Boys kreeg de elfmeter) op 1-1 en daarna ebte het zelfvertrouwen weer weg bij de bezoekers, die ook nog de 2-1 moesten slikken. Een doelpunt waar ook een luchtje aanzat. Opende deed er alles aan om gelijk te komen, het mocht niet baten. "We hebben de punten niet, maar de enthousiaste manier van voetballen geeft wel een goed gevoel", zei Van der Veen na het zure verlies. VVSV’09 had weinig in de melk te brokkelen bij het torenhoog favoriete Pelikaan S en kwam er met 4-0 nog genadig vanaf. De kobaltblauwen trokken een muur op in Oostwold en probeerden met counters te verrassen, maar slaagden daar totaal niet in. De Pelikaan S-doelman heeft weinig te doen gehad. Na een theestand van 2-0 werd het 4-0. NIEKERK kwam niet verder dan een gelijkspel bij Stedum. De rood-witten hadden de buit in de 85e minuut binnen, maar werden in de laatste minuut nog verrast door een counter: 2-2. Niekerk, dat in de eerste helft veel beter was, had na rust moeite met het fel aandringend Stedum. "Voor de neutrale toeschouwer was 2-2 terecht, maar had je een rode bril op dan heeft Niekerk de 2-1 weggegeven", vond leider Henk Poker. Beiden Niekerker doelpunten werden gescoord door Eddy Posthumus. KLOOSTERBUREN en VAKO maakten er zondag aan de Westerklooster een waar doelpuntenfestijn van. De Vriezenaren werden er het meest vrolijk van. De thuisclub keek na een half uur al tegen een 5-0 achterstand aan. Vijf VAKO-kansen gingen er allen in. Kloosterburen geloofde er toen niet meer in, al kwam het na de pauze nog even terug tot 4-6 doordat de gasten er doorheen zaten. Maar door onder meer een keepersblunder werd het alsnog een dreun van jewelste: 4-8. GVB boekte de tweede overwinning van het prille seizoen. Na een pauzestand van 2-0 werd Kwiek naar een 5-1 nederlaag gespeeld. GVB zat er vanaf de meet bovenop en won elk duel. Dubbele cijfers waren mogelijk geweest. De vijf makers: Emiel Geling, Rob Jager, Frank Vening en twee keer Jeffrey Kruizinga, de clubtopscorer. Milan Rutkowsky had een groot aandeel in de 2-1 zege van EENRUM op Blauw Geel en nam beide doelpunten voor zijn rekening. De goalgetter heeft er al zes gemaakt en is op weg om de 14 van vorig seizoen te overtreffen. De rood-zwarten klommen door de winst naar de vijfde plaats.