Feestweek Zonnehuis Oostergast blikt vooruit naar de toekomst

0
142
Zuidhorn Feestweek Zonnehuis-1

ZUIDHORN – Het was feest afgelopen week bij de zorginstelling Zonnehuis Oostergast. De Zonnehuisgroep Noord bestond vijftig jaar en dat was reden voor een week aan festiviteiten voor bewoners, verzorgers en de buren. Er werd teruggeblikt op vijftig jaar zorg, maar ook vooruit gekeken. Want wat gaat er allemaal veranderen in de toekomst? Met oplopende kosten, de vergrijzing en steeds oudere bejaarden, zijn er punten genoeg om over te discussiëren.

Op donderdag komen de nieuwe ontwikkelingen in de zorg aan de beurt. Er worden nieuwe types rollators en scootmobiels getest en zelfs nieuwe apparatuur zoals een iPad. Kortom de toekomstige oudere gaat nog leuk met zijn tijd mee. Kanttekening hierbij is wel dat tijdens de demonstratie van de ene oudere aan de anderen, de verbinding met het draadloze netwerk nog wat lastig ging. Maar dat kennen we allemaal wel. Het is niet heel druk tijdens de demonstratie. “Dat komt omdat ze allemaal net hebben gegeten en nu is het tijd voor een middagdutje,”geeft Hilde Hoekstra aan. Zij is leidinggevende bij de dagopvang. “Vanochtend was het hier goed druk en de ouderen vinden het leuk om hier een kijkje te nemen.”

De stichting miMakkus geeft een presentatie over patiënten met dementie. Vanaf 6 november begint er een opleiding van deze stichting voor vier personeelsleden van Zonnehuis Oostergast. Het doel van deze stichting is om contact te krijgen met mensen met een vergevorderd stadium dementie. Dit doen ze door verplegers op te leiden tot clown. “Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je op dezelfde golflengte zit,” legt Marieke van den Basselaar uit. Zij geeft de presentatie en is zelf ook actief als MiMakker. “Wij kiezen voor deze benaming, omdat de naam clown zorgt voor verkeerde ideeën bij mensen. We zijn er namelijk niet om iedereen vermaken, maar echt om contact te zoeken met de dementerenden. Daarvoor heb ik altijd wat accessoires bij me. Soms reageren ze op een liedje van vroeger, die wordt afgespeeld door een kleine muziekdoosje. De beloning van een glimlach of traan, doet elke keer wat met je.”

Eén van de mensen die binnenkort met de opleiding begint is Piet Kuik uit Onderdendam. “Om de week zullen we praktijk afwisselen met studeren. Er is veel aandacht voor het zoeken van echt contact, ” vertelt Piet enthousiast. “Dat klopt,” beaamt Marieke. “Vaak denkt verplegend personeel niet echt meer aan contact zoeken. Ze schreeuwen misschien wat harder, zoals in de reclame. Maar dat is niet dezelfde golflengte. Hierdoor kunnen dementerende patiënten zich vaak heel eenzaam voelen.”

Op vrijdagochtend wordt het programma vervolgd met een discussie over de toekomst van de zorg. Het is druk. Veel mensen staan koffie te drinken, terwijl het wachten is op de spreker, de Belgische professor dokter Guido Uitenbroek. De vraag die tijdens de samenkomst centraal staat is: Wat is een zorggemeenschap? Gepaard met een aantal leuke grappen legt de professor uit hoe de zorgtaken in de toekomst door de stijgende kosten en vergrijzing, steeds meer losgelaten worden door de overheid. Hierdoor zal het verzorgen van ouderen steeds meer een taak van de gemeenschap worden.

De hoofden van de afdelingen bij Zonnehuisgroep Oostergast worden vervolgens naar voren geroepen om hun visie te geven over de aankomende zorggemeenschap. Allemaal vinden ze het belangrijk dat de cliënt moet blijven bepalen wat zij willen. En de oplopende kosten? Daar maakt professor Uitenbroek zich niet zo druk over. “Mijn moeder had in haar verzorgingstehuis de beschikking over drie rollators en een scootmobiel. Welke ze overigens nooit gebruikte, omdat het zo koud was daarop. Dit geld is behoorlijk slecht geïnvesteerd. We hebben geen idee hoe rijk we zijn. De aandacht die je in de zorg krijgt is vaak alleen van materiële aard. Zoals in het voorbeeld van mijn moeder. Dat was niet het soort aandacht waar zij naar op zoek was, ” legt de professor uit. Slimmer investeren dus. En dan valt de toekomst wel te overzien.