Hoge kwaliteit kroegtheater in Sterk Staaltsje

0
135
BRANTGUM - Sterk Staaltsje

Première Sterk Staaltsje in Brantgum

BRANTGUM – Aankomende zaterdag 5 oktober gaat in dorpshuis De Terpring in Brantgum de voorstelling ‘Sterk Staaltsje’ van JM Teaterwurk in première. De titel première mag het eigenlijk niet dragen, aangezien Sterk Staaltsje al vijftig keer eerder opgevoerd werd. ‘Dus je zou kunnen spreken van een secundaire première,’ zegt Jan Arendz. ‘In 2011, toen we nog in dienst waren bij Tryater, hebben we op eigen initiatief deze voorstelling gemaakt. We hebben toen vijftig optredens gehad in heel Friesland. Deze waren allemaal uitverkocht, tot de laatste stoel aan toe. Maar bij Tryater stonden er weer nieuwe voorstellingen op het programma, dus na de vijftig geplande voorstellingen stopten we ermee. Nu zijn we voor onszelf aan het werk en hebben we het stuk weer van de planken gehaald.’ Jan Arendz en Marijke Geertsma zijn voornamelijk bekend van de bijna veertig jaar dat zij bij Tryater op de planken stonden. Sinds vorig jaar zijn ze voor zichzelf begonnen. Samen zorgden zij al voor de voorstelling ‘Oarlochstriennen’, gespeeld door Tet Rozendal, Astrid Reitsema en Marijke zelf. Dit theaterstuk zouden zij alleen spelen in het Kazemattenmuseum, Tresoar en het Fries Museum. Tot ze een telefoontje kregen van Joop Dammers van dorpshuis de Terpring. Of ze daar het stuk ook op de planken wilden brengen. ‘Hij was zo enthousiast, daar konden wij natuurlijk niet omheen. Bovendien was het de week voorafgaand aan dodenherdenking, dus het paste gewoon goed,’ vertelt Marijke. ‘We hadden het nog maar net toegezegd toen Joop weer belde. Of we een dag eerder niet nog een keer konden komen. Alle kaarten waren al uitverkocht en er was nog veel meer belangstelling! Van dat soort enthousiasme worden wij ook heel enthousiast. We hebben het er heel goed gehad en daarom willen we de premiere van Sterk Staaltsje ook graag in Brantgum doen.’ Sterk Staaltsje is een kroegtheaterstuk bedacht, ontwikkeld en geschreven door Jan en Marijke samen. Samen gingen ze naar zestien dorpshuizen in heel Friesland waar ze mensen vroegen verhalen te vertellen. ‘Er zijn zoveel prachtige verhalen. Maar heel veel verhalen gaan door de tijd ook verloren wanneer deze niet opgeschreven worden. Als je dood gaat is het verhaal weg. Toen we ons dat gingen beseffen besloten we daar wat mee te gaan doen. Zo is het idee voor Sterk Staaltsje ontstaan.’ In de voorbereiding voor Sterk Staaltsje heeft het duo veel verschillende verhalen gehoord. Ook werden er boeken gebracht of verhalen via de post opgestuurd. Op verschillende plaatsen werden ook soortgelijke verhalen verteld. ‘Zo hebben we een heleboel verhalen gehoord over wat er allemaal mis ging op begrafenissen,’ zegt Jan. Na het verzamelen van alle verhalen, zowel grappige als triestere verhalen, maakten Jan en Marijke daaruit een selectie en maakten zich deze verhalen eigen. Met deze selectie staan zij vanaf komende zaterdag dertig keer aan de bar in heel Friesland, in oktober en november van dit jaar, en in februari en maart van het komende jaar. ‘Aan de bar inderdaad. Sterke verhalen worden nou eenmaal verteld aan de bar,’ lacht Jan. Voor wanneer alle voorstellingen van Sterk Staaltsje erop zitten heeft het duo alweer nieuwe plannen. ‘In 1974 begonnen we met ons professionele bestaan in het theater. Volgend jaar staan we dus veertig jaar op de planken. Om die reden komen we met het stuk ‘It jubileum’. In dat stuk spelen we onszelf op ons zestigjarig jubileum. Heerlijk, om de komende twintig jaar nog zelf in te kunnen vullen,’ vertelt Marijke. ‘Maar eerst de première in Brantgum. We hebben er zin in!’ Kaartjes voor Sterk Staaltsje zijn te bestellen via het dorpshuis: 0519 561533.