“Ik zing liever voor tien echt geïnteresseerden dan in een zaal vol kletsende koffieleuten”

0
196
DSK_STRK-p33.pdf - Adobe Acrobat Pro

Nostalgie-zanger Klaas Landman presenteert binnenkort zijn eigen CD

Hij zit er nu nog ontspannen bij, Klaas Landman. Maar de spanning zal naar mate deze maand vordert ongetwijfeld bij de 61-jarige sedert 1992 inwoner van Niebert toenemen, want op zondag 20 oktober komt zijn eerste maar liefst 21 voornamelijk nostalgische nummers bevattende CD ‘In jou klinkt een lied’ uit. Landman, geboren op de Zuid-Hollandse eilanden maar op jeugdige leeftijd naar het Hoge Noorden verhuisd, waar hij, na de Sociale Academie de – ‘overigens niet door mij afgemaakte’, zegt hij – academische opleiding Andragogie aan de RG volgde, was in zijn werkzame leven personeelsfunctionaris bij diverse instellingen. Maar in zijn vrije tijd zong hij toen al veel. “Zingen is echt mijn lust en mijn leven,” vertelt hij. “Vooral oude levensliederen en smartlappen. Dat had ik als kind al. Thuis werd het me met de paplepel ingegoten. Mijn vader speelde accordeon, door hem heb ik dat instrument leren bespelen. Liedjes als ‘Moeder ik kan je niet missen’ en ‘Aan de muur van het oude kerkhof’ waren bij ons thuis favoriet. Ik gaf er later zelfs koffieconcerten mee. Zingen en dan vooral in de ‘droevige sfeer’ is mijn lust en mijn leven. Terwijl ik van nature echt wel positief ben ingesteld,” lacht Landman.

Zijn zangcarrière kreeg echt gestalte, toen hem begin tachtiger jaren werd gevraagd om samen met een amateur toneelvereniging in Eenrum een programma samen te stellen, waarbij híj liedjes van onder andere Willy Derby zou zingen en de toneelclub daarop zou improviseren. “Maar dat ging niet door omdat de toneelmensen hún aandeel door ziekte niet rond konden krijgen. Jammer, ik vond het een uitdaging. Maar die uitdaging zette ik om in een nog grotere: Een solo-programma dat ik ‘Des Leevens Schaduwzij’, jawel met twee ee’s, noemde, vol oude levensliedjes van vooral vóór en vlak na de Tweede Wereldoorlog.”

Het balletje rolde dóór. Want al snel schreef Klaas ook eigen liedjes, zowel de tekst als de muziek. Ze hadden soms een serieuze maar meestal een tragi-komische inslag. “Mijn inspiratie daarvoor deed ik ‘alledag’ op. Kleine gebeurtenissen, ook in de privé sfeer kon ik er in kwijt. Zoals bij het autobiografische liedje van een verbroken liefde onder de Martinitoren. Ja, dan zwelg je even in zelfmedelijden, maar ik ben er nadien van opgekikkerd,”zegt hij besmuikt lachend.

Als zanger-tekstschrijver-componist werd Klaas Landman steeds bekender. Dat resulteerde in zijn medewerking aan veel beluisterde programma’s van Radio Noord. Ook landelijk werd zijn zangstem gehoord, onder meer bij de VARA en de VPRO. Klaas’ successtory kreeg vervolg in zijn deelname aan diverse kunstfestivals in het noorden. Het hoogtepunt waarop hij tot dusver het meest trots is, is zijn eerste prijs internetprijs bij het door de VARA vanuit Carré uitgezonden Ouderen Song Festival in 2012. Van een eigen CD kwam het tot op heden niet. Het was nog een droomwens. Die nu is vervuld. Want op 20 oktober presenteert hij in het Kerkje van Nuis zijn eigen cd ‘In jou klinkt een lied’, dat 21 nummers bevat plus een boekje met alle teksten en verdere informatie. Meer weten? Klik dan zijn website www.klaaslandman.nl even aan.