Klaas Dijkstra: het goud van OKVC

0
235
Oldehove Klaas Dijkstra OKVC

OLDEHOVE – Doorgaans vind je geen goud in de grond van Oldehove en Kommerzijl. OKVC heeft met Klaas Dijkstra wel goud in handen. Dijkstra is van een uitstervend ras. De voetballiefhebber heeft alles over voor zijn club. Hij is het archief van de vereniging, was 33 jaar hulp van de trainer en steunt de club financieel. De tegenwoordig in Grijpskerk woonachtige Dijkstra werd dan ook zaterdag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Volkomen terecht.

Dijkstra schonk de club een fonkelnieuw scorebord (met tijdsaanduiding), twee prachtige dug-outs en muziekinstallatie die nog moet overkomen uit Hardinx-Giessendam. Waar vind je nog zo’n man? Hij wordt Dagobert Duck genoemd. Maar ‘Dagobert’ Dijkstra is allerminst gierig, maar geeft het geld uit, aan zijn geliefde OKVC. De dankbaarheid is dan groot. Voor de thuiswedstrijd tegen ODV kreeg Dijkstra van elke speler van OKVC een warme handdruk. Ook in de bestuurskamer wordt Dijkstra op handen gedragen. Die bestuurskamer kan ook de schatkamer van Dijkstra genoemd worden, want een deel van de ruimte wordt ingenomen door het clubarchief, samengesteld door Dijkstra zelf, die sinds 1975 alles bewaart van de club van zwart en wit. Knipsels uit kranten, het clubblad, foto’s. Klaas Dijkstra is geboren en getogen in Kommerzijl. "Ik kon amper in klompen lopen, laat staan in voetbalschoenen. Nee, ik heb niet veel gevoetbald. Kommerzijl was het bijveld van OKVC. In die tijd werd al gezegd dat we onder één dak zouden komen. Bij OKVC was ik altijd assistent, hulp van de trainer. Een eerste positie is moeilijk voor mij. Vroeger was er niks anders dan voetbal. Nu zijn er veel meer sporten. De huidige jeugd gaat er niet meer zo ‘tegenaan’. Voetbal is verder hetzelfde gebleven. Het is ook net hoe het loopt, je hebt wel eens te maken met tegenslagen. Meer blessures dan vroeger? Misschien zijn de voetballers van tegenwoordig wat gevoeliger". Hoogtepunten? Boven de deur naar de kantine hangt een ingelijste foto. "Dat was het kampioenschap in Boerakker. Ik had toen een groene regenjas aan", herinnert Dijkstra zich. "We speelden toen ook vijfde klasse". Andere memorabele momenten waren de vele derby’s. "Heel vroeger speelden we tegen Grijpskerk. Grijpskerk was altijd beter, maar we wonnen toch een keer, in een wedstrijd om de toenmalige ‘Westerkwartier’-bokaal. In 1994 kwamen we elkaar weer tegen en was Grijpskerk weer te sterk. Gerrie en Arnold Mühren zijn hier ook geweest, dat was ook een hoogtepunt. Ik heb veel trainers meegemaakt. Gerke Kersaan, Marco IJzer, Bouke de Bruin, Klaas Stroetinga, Ton Rozema. Ik kon met iedereen goed opschieten. De huidige trainer Jurrie Smit? Hem ken ik pas een jaar. Als assistent schreef je in die tijd niks op. Ik was zogenaamd tweede leider. Ik was verantwoordelijk voor de waterzak en beheerde de grote geldpot, de portemonnees van de spelers. We hadden vroeger de luxe van een masseuse. Ik ben OKVC-er in hart en nieren. Ik kon wel eens ergens anders heen, maar heb het afgewezen. Ik ga nog altijd naar OKVC". Als we de vele plakboeken doorbladeren blijkt dat het niet alleen OKVC is wat de klok slaat. Andere amateurclubs, internationale wedstrijden, Oranje, Leekster Voetbalgala, FC Groningen, Eurovoetbal, zelfs supportersgeweld komt in één van de albums voor. "Ik bewaar ook alles van mijn club Ajax, de eredivisie, heb vele jaargangen van Voetbal International en spaar Donald Duck’s. Ik heb voor mijn verzameling een speciale City Box in de stad. Ik volg ook alle voetbal op tv. Ik heb een abonnement op een voetbalzender en kijk ook altijd naar de ‘mannen’, Leo Derksen (bedoelt Johan, red.), van der Gijp en Boskamp". Favoriete voetballers dan. Dijkstra noemt in eerste instantie de OKVC-ers Ko Smit, Arjan Ludema, Niek Rozema, Henk Haaksma en Alexander Breemhaar. "De beste van de wereld? Ja, Messi en Ronaldo. Ronaldo is wel een meneertje met zijn tas onder de armen. Messi is gewoon. Het Nederlands elftal? Op het WK worden ze niet nummer één. Het WK is in 2014. Dan hoop ik 65 jaar te worden". In de bestuurskamer wordt Dijkstra door iedereen begroet. Ook door Henk-Jan Slagter, die Dijkstra 15 jaar heeft meegemaakt. "Hij was een topleider. De zaterdag is alles voor hem. Toen hij 50 werd hebben we hem een shirt gegeven", prijst ook de voormalige spits. Dijkstra heeft nog wel kritiek. "De degradatie vorig jaar was een schande. Heel veel jongens zijn naar de stad gegaan. Als ze waren gebleven, dan hadden we in de top vijf van de derde klasse gestaan". Voor de aftrap mag Klaas Dijkstra zijn scorebord – met zijn naam eronder- in werking stellen. "En nou scoren", spoort hij het elftal aan. Dijkstra verwacht een 3-0 overwinning. Om vervolgens plaats te nemen in de dug-out. De ‘Dagobert Duck van Oldehove en Kommerzijl’. Voor een keer op de stoel van de trainer. Niet zijn favoriete positie. Het is een eerbetoon voor de man met een hart van goud. Het goud van OKVC.