Rolstoelbasketbal clinic voor groep 6,7 en 8 van basisschool Onder de Wieken

0
241
Oldehove Rolstoel les-7

OLDEHOVE – In sporthal De Kooi kregen de leerlingen van basisschool Onder de Wieken afgelopen vrijdag wel een heel bijzondere gymles. In plaats van door de zaal te rennen, reden de leerlingen van groep zes tot en met acht rond in een rolstoel. In het begin nog wat onwennig, maar als snel racen ze vol vertrouwen door de gymzaal. “Het is bijna eng om te zien hoe snel de kinderen dit oppakken.”

De reden voor al die rolstoelen was de clinic die werd gegeven door de stichting Scool on Wheels van het fonds voor gehandicapte sport. De leerlingen kregen les van twee invaliden over hoe je in een rolstoel met bewegen, en vooral wat er nog allemaal mogelijk is als je in een rolstoel zit. De kinderen leren eerst hoe ze moeten rijden in de rolstoel en vervolgens wordt er een potje basketbal gespeeld. Doel van de clinic is om de kinderen kennis te laken maken met gehandicaptensport en zo meer respect, begrip en aandacht te kweken voor de medemens met handicap.

Geert Bolkhuis is één van de ouders en kijkt belangstellend toe. Hij vindt het goed dat kinderen op deze leeftijd kennis maken met het leven en sporten van mensen met een handicap. ”Tijdens het introductiefilmpje vragen de kinderen allerlei vragen over hoe je moet omgaan met mensen in een rolstoel. Of ze altijd de deur voor ze moeten open houden. Sommige stellen dat meer op prijs, dan anderen. Daarom zeggen de instructeurs, vraag het ze gewoon. Het belangrijkste is dat je gewoon met mensen met een handicap blijft communiceren.”

De clinic wordt gegeven na aanleiding van het 25 jaar bestaan van de basisschool. “Er gebeuren allerlei activiteiten deze week,” legt Linda Bolhuis, lid van de feestcommissie van basisschool Onder de Wieken, uit. “Gisteren zijn er allerlei workshops gehouden en vandaag hebben we dit voor groep 6 tot en met 8. Vanavond is er nog een reünie voor iedereen die bij de school werkzaam is geweest.”

De kinderen vinden het in ieder geval fantastisch. Omdat er niet genoeg rolstoelen zijn, wordt er gerouleerd. Waarbij alle leerlingen er uiteraard streng op toezien dat ze op tijd aan de beurt zijn. Overal klinkt het ‘nu ben ik aan de beurt’ en ‘dit is echt leuk hè’.

Maar het is niet alleen maar lol, want ondertussen leren de kinderen ook wel dat mensen in een rolstoel echt niet zielig zijn. Vooral als het uiteindelijk tijd is voor een partijtje tegen de mannen die dagelijks in de rolstoel zitten samen met de juf. Met zijn drieën tegen veertien kinderen, laten de heren zien uiterst wendbaar te zijn op wielen. Uiteindelijk winnen ze het partijtje, maar de grootste winst voor vandaag is dat ze hun persoonlijke verhaal hebben kunnen vertellen aan de leerlingen.