Speeddaten met Fred Stol

0
147

CDA zoekt twintig nieuwe mensen

ZUIDHORN/GRIJPSKERK – Het CDA in Zuidhorn is op zoek naar nieuwe mensen. In een groot persbericht werd zondag aangekondigd dat de partij mensen voor allerlei posities zoekt. Van raadslid tot bestuurslid en alles wat daartussen zit; er zijn vacatures. Om die te kunnen vervullen wordt er op 5 oktober tussen 10 en 12 in Kerkplein Zes een ochtend gehouden waren mensen kunnen speeddaten met de wethouder, raadsleden en bestuursleden.

Volgens de wethouder is het CDA toe aan een verjonging. “Er moet wat meer reuring komen,” zegt hij. “In zowel de achterban, het bestuur als de raad. We zoeken allerlei mensen. Met name jonge mensen en vrouwen voor de toekomst. We zijn op zoek naar talent.” Op de vraag of de partij het dan nu nog moet doen zonder talent, antwoordt hij: “We hebben al talent, maar we willen nog meer talent dat elkaar kan laten groeien. Wat wij de mensen willen bieden is een stukje begeleiding. Als je iets met presenteren wilt doen, met sociale media of iets anders dan willen wij daar mensen mee helpen. Dat is anders dan bij andere partijen.”

Volgens Stol hoeven mensen die raadslid willen worden niet perse vier jaar mee te draaien in de steunfractie. “Zo is het bij mij ook niet gegaan. Ik was in november 2005 op een informatieavond over de WMO. Ik had daar wat vragen gesteld en later vroegen de leden of ik misschien iets voor de partij zou willen doen. In 2006 kwam ik direct al in de gemeenteraad, later als fractievoorzitter. Nu ben ik wethouder.”

Dat de vergaderingen in Zuidhorn het langst duren van alle raden in het Westerkwartier, hoeft volgens Stol niet af te schrikken. “In ben er eerlijk gezegd al aan gewend. Het schrikt mij niet af en de mensen die echt geïnteresseerd zijn in politiek volgens mij ook niet. Ik verveel me er in ieder geval niet, maar als mensen denken dat het allemaal sneller en beter kan, dan moeten ze zich ook vooral melden.”

Volgens Stol is de CDA’er van nu een andere dan van jaren geleden. “De samenleving verandert. We gaan van een aanbodgerichte overheid naar een vraaggerichte, waarbij de mensen zelf moeten kijken wat ze nodig hebben. Een CDA’er van nu moet oprecht luisteren naar wat er gezegd wordt en daar iets mee doen. Zelf heb ik dat bijvoorbeeld gedaan bij de problemen rond wateroverlast in Kommerzijl. Tegelijk moeten we het ook niet willen overnemen.”

Stol is beoogd lijsttrekker en zal door het bestuur bij de leden worden voorgedragen. “Ik heb het idee dat ze wel tevreden met mij zijn, maar het is allemaal nog aan de leden,” zegt hij. Dat de partij landelijk gezien de afgelopen jaren minder populair is geworden, hoeft volgens Stol niet te betekenen dat het lokaal ook zo is. “Als je het CDA bekijkt als de club van vroeger uit de prehistorie, dan heb je het mis. Dit is geen oude stoffige club. De gemeentelijke politiek is wel wat anders dan de landelijke. Geen feestje is voor ons gek genoeg. Ik ga er zelf daarom helemaal voor.” Wat hij gaat doen als hij niet meer in aanraking komt voor een wethouderschap? “Dan zal ik in de raad gaan zitten en oppositie voeren. Als de mensen op mij stemmen, zal ik het werk gaan doen.”