BaronTheater Opende

0
2144
opende clip grootegast 4

Datum: 5 oktober 2013

Tijd: 18.30 uur

Een heuse première is niet iets wat vaak voorbijkomt op de redactie van de Streekkrant. Dus daar moest de Ongenode Gast bij zijn. Hoewel de rode loper niet uitlag, maakte de entree over het zo bedoelde rode pad richting de ingang van het BaronTheater al veel goed. En dan zonder opdringerige papparazzi uiteraard, want daar moesten we zelf maar eens voor spelen.

Het belooft geen lange zit te worden, want hier gaat deze avond niet een speelfilm, maar de commercial van de gemeente Grootegast in première. Bijna op de kop af vier maanden eerder was Greet Nieuwland zo goed haar BaronTheater open te stellen voor heuse audities en ook nu maken zetten zij en haar vrijwilligers weer de puntjes op ‘i’ voor deze avond. Ondertussen heeft Joost Tanasale van de gemeente Grootegast nog wat laatste klusjes te doen en vormt hij net als de afgelopen maanden een bijna onafscheidelijk duo met regisseur Gert Jaap Wiegers. Er is enige spanning bij de heren die de kar voor deze commercial hebben getrokken. “Ik ben ontzettend benieuwd wat iedereen er van vindt”, zegt Joost. Gert Jaap kan in elk geval stellen dat hij vindt dat het beeld wat hij voor ogen had, ook zeker ontstaan is.

Nieuwsgierig gemaakt, wordt het nu toch hoog tijd om een plekje in de zaal te zoeken. Aanwezig zijn inwoners van de gemeente, die allen een rol hebben gespeeld in de commercial. Vooraan zitten burgemeester Kor Dijkstra en wethouders Sjabbo Smedes en Mark de Haan die met de mond vol blijkbaar ergens een lekkernij hebben opgedoken. Daar moeten we straks maar naar zoeken, nu is het tijd voor het Cecilia Quintet om de show te open. De vijf dames trappen af met het eigengemaakte lied ´wij zijn zo dol op de natuur´, gemaakt naar aanleiding van de opnames op de Jilt Dijksheide waaraan zij meewerkten. “Wij hebben een supermiddag gehad en ik hoop dat jullie dat konden merken”, doet Wimmie Elzinga nog even uit de doeken, waarop een veelzeggend “nogal” wordt geantwoord door Joost. Lucie Pakes, heeft ook nog een prachtig gedicht gemaakt, genaamd ´met een stok in mijn hand´. En van het vrolijke meedeinen en -klappen krijgt zij de zaal muisstil.

Na een impressie van de audities is het is aan de burgemeester de aanwezigen dan eindelijk te verlossen en op de rode knop te drukken. Niet voordat hij trots over de commercial spreekt en zijn bewondering uitspreekt wat er kan ontstaan uit een samenwerking tussen Kapsalon Kreatief, Foto Zuiderveld, de Streekkrant, regisseur Gert Jaap, de gemeente en natuurlijk alle figuranten. “We willen altijd wel vertellen hoe schitterend de gemeente is en nu laten we dat gewoon zien”, sluit hij trots af. Na een ‘drie, twee, één’, lijkt het even alsof de zaal haar adem inhoudt, als het eindresultaat dan op groot scherm te bewonderen is.

Zelfs een azijnpisser als de Ongenode Gast kan niet anders dan beamen dat het resultaat meer dan prachtig is. De 1 minuut en 45 seconden vliegen voorbij en worden alras nogmaals ingestart. Nogmaals een stille zaal gevolgd door een daverend applaus. Een langere versie van vier minuten oogst hetzelfde resultaat. De kreten ´mijn vrijheid´, ´mijn ruimte´, ´mijn natuur´, ´mijn tijd´, ´mijn liefde´, ´mijn thuis´ en ´mijn Grootegast´, worden prachtig verbeeld door shots op het Blote Voetenpad en De Baak, bij de molen in Sebaldeburen, in het centrum van Grootegast en bij een prachtig huis in Niekerk. De Grootegasters figureren moeiteloos op de plek waar zij zich zo thuis voelen: hun Grootegast.

Tevreden ronden Gert Jaap en Joost het officiële gedeelte af. Onder het genot van een drankje spot de Ongenode Gast daar de jongeren van het Strandheem en hé, die opa en kleinzoon liepen op de achtergrond over de markt. ‘Creatief brein’ Gert Jaap straalt van oor tot oor, terwijl initiator Joost iedereen van een lekkere doos chocolade voorziet; weten we ook gelijk wat het college al even had voorgeproefd. “Je laat dingen zien wat in een folder niet kan”, vindt Gert Jaap. “Een stukje gevoel”, beaamt Joost en met deze prachtige woorden verlaten we het feestgedruis.

Verlaat deze papparazzi dan echt een première zonder roddels? Nou, nee. Bekijk de commercial via de volgende link LET OP LINK

en dan kan ik u tippen te letten op het hondje aan het eind, waar volgens de heren nog een geheim verstopt zit. Maar misschien moet u juist even letten op het stel, wat daarbij hoort. Wist u al dat de voorzitter van Dorpsbelangen Grootegast en zijn voorgangster zo innig waren? Absoluut een oscar-nominatie waard!

 

opende clip grootegast 6

opende clip grootegast 2