Henk Nauta

0
140
KOLLUM - Henk Nauta

Stichting Maartenskerkconcerten

‘Al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw worden er in de Maartenskerk in Kollum klassieke concerten georganiseerd. Dit werd eerst gedaan door een gemeentelijke commissie. Toen deze er mee op hield is een groepje vrijwilligers doorgegaan als stichting, die draait op een beetje gemeentelijke subsidie, sponsoren en het geld dat opgehaald wordt met de collecte. Vijf keer per jaar is de Maartenskerk het toneel van een klassiek concert. Hierbij wisselen we vaak vocale ensembles af met instrumentale ensembles. Als stichting hebben we als doel om op laagdrempelige wijze mensen in contact te brengen met klassieke muziek. Daarom vragen wij bijna nooit entreegeld. Op die manier is klassieke muziek voor iedereen toegankelijk. De stap naar een concertgebouw is vaak te hoog voor mensen, maar om gratis bij een kerk naar binnen te kunnen is een veel lagere drempel. De concerten zijn zeer geschikt voor beginnende luisteraars. De ensembles die bij ons op komen treden zijn vaak jonge, enthousiaste ensembles. Veelal zijn het muzikanten van muziekopleidingen, of pas afgestudeerden van het conservatorium. Hen bieden we een plek om op te treden. Als bestuur zouden we graag zien dat er wat verjonging in het bestuur komt. Er houdt al zoveel op in het dorp, het zou zonde zijn dat deze stichting op den duur vanwege ouderdom op moet houden. Het meeste werk voor de stichting zit hem in het promoten van de concerten. Het regelen van een concert zelf kost niet zoveel tijd. Maar de mensen naar de Maartenskerk trekken, daar zit de meeste tijd in. Daarom zouden we het ook fijn vinden als we van bezoekers eens feedback zouden krijgen. Welk ensemble zouden zij graag eens zien in de Maartenskerk? Komend weekend gaan we weer van start met de serie concerten van dit jaar. Zondag 13 oktober treedt Koarbizznizz op, de entree is gratis. Voor de rest van het seizoen zijn het Stevin Strijkerskwartet, het Vocaal Ensemble Intermezzo, Ensemble Drie en het Roder Jongenskoor vastgelegd. Een ieder is van harte welkom.’