Hennie Molema-Stroetinga

0
200
VMH Hennie Molema-1

Voorzitter Vogelvereniging Kweeklust Aduard

“Sinds twee jaar ben actief voor de vogelvereniging. Mijn man kweekt vogels en was al lid. Voor de jaarlijkse tentoonstelling wordt altijd een catalogus gemaakt voor bezoekers met daarin alle vogels, maar eigenlijk ging dat niet heel goed. De mannen hadden wat moeite met computers. Dus heb ik het opgepakt en daar ook sponsors aan toegevoegd. Zo rolde ik er langzaam bij binnen.

Het is niet een heel actieve vereniging. Er zijn ongeveer 40 leden, maar niet allemaal zijn ze actief binnen de vereniging. Veel zijn lid voor de ringetjes en de boekjes, zoals wij dat noemen. De ringetjes zijn verplicht voor een vogelshow en kunnen alleen maar via een vereniging worden aangevraagd. Af en toe hebben we een tussentijdse vergadering of een lezing over allerlei vogelgerelateerde zaken. Pas hadden we een spreker die kwam uitleggen hoe je het beste een volière kan onderhouden. We zaten daar met vijf bestuursleden en vier gewone leden; dat is dan toch een tegenvallende opkomst. Zo kunnen we de kosten die dit met zich mee brengt moeilijk verantwoorden.

Vogels kweken doe ik zelf niet, maar mijn man doet het wel heel veel. Daarom hebben wij ook een volière vol met allerlei vogels. Dat kweken is een heel precieze. Er wordt veel tijd in wordt gestoken. Eerst moeten er bijvoorbeeld twee kanaries worden uitgekozen die precies bij elkaar passen qua kleur. Die zet je dan bij elkaar in een hok, dat moet warm zijn en dan hopen er een mooie kanarie uit ontstaat. Eén keer per jaar worden nieuwe kanaries, parkieten en tropische vogels geshowd aan een keurmeester tijdens een tentoonstelling. De eerste dag zetten wij alles op. Zo moeten de hokken die mensen zelf komen brengen netjes op volgorde worden gezet: de kanaries aan één kant en de tropische vogels en parkieten aan de andere. De volgende dag komt de keurmeester van de NBvV, De Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers, de vogels keuren. Bij kanaries wordt er vooral op kleur gekeurd. Voor parkieten en tropische vogels loopt er weer een andere keurmeester rond. Voor onze leden zijn er ook prijzen te winnen als ze bovenaan in een categorie eindigen. Volgend jaar hopen we de noordelijke kampioenschappen binnen te halen om de vereniging wat meer op de kaart kunnen zetten.”