Klaas en Wopkelien vertellen het verhaal van dochter en zus Femke Bruinsma

0
1479
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

‘We willen haar naam blijven noemen’

ZUIDHORN – De uit Zuidhorn afkomstige Femke Bruinsma wordt in oktober 2007 onwel tijdens het joggen. In eerste instantie kunnen de artsen niks vinden en sturen ze haar naar huis. Maar twee weken later, een dag voor haar twintigste verjaardag, werd Femke opgenomen in het ziekenhuis vanwege hevige schokaanvallen. ‘Aanvankelijk dachten de artsen dan ook dat het om epilepsie ging omdat de symptomen veel gelijkenis vertonen,’ aldus vader Klaas Bruinsma. ‘Al snel werd echter duidelijk dat het om een veel ernstiger aandoening ging. Ze bleek te lijden aan het syndroom van Alpers, dat meestal op een veel jongere leeftijd tot uiting komt.’ Nog geen twee maanden later overleed Femke aan deze stofwisselingsziekte in het Zonnehuis te Zuidhorn.

Tot aan het einde van haar middelbare schooltijd groeide Femke op in Zuidhorn. Als paardenliefhebster had ze het erg naar haar zin in deze omgeving. Naast paarden had Femke een andere grote passie: bridgen. Deze passie deelde ze met haar vader Klaas, van wie ze het kaartspel al op haar negende leerde te spelen. Femke bleek een natuurtalent: ‘In eerste instantie speelde ze voor haar plezier, maar ze werd steeds beter en speelde op een gegeven moment bijna op landelijk niveau,’ vertelt Klaas trots. ‘Toen ze op de middelbare school zat gingen we vaak samen naar Groningen om te bridgen. Daar kwam ook vaak één van haar docenten, die ze regelmatig van tafel speelde.’ Vanwege deze passie verhuisde Femke na haar eindexamen naar Utrecht. ‘Omdat niet veel jongeren bridgen moest ze daar naartoe voor wedstrijden. Om reistijd uit te sparen besloot ze om in Utrecht haar studie psychologie te volgen.’ Femke woonde in een huis samen met Sigrid en Jamilla, een tweeling met wie ze haar liefde voor het bridgen deelde. Deze huisgenoten belden Klaas en zijn vrouw Willy op 19 oktober ongerust op omdat Femke met hevige schokaanvallen op de bank lag. ‘Epileptische aanvallen zijn kenmerkend voor het syndroom van Alpers,’ legt Klaas uit. ‘Het is een erfelijk bepaalde aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in het DNA. Dit uit zich op verschillende manieren, onder andere in epileptische aanvallen.’ Vaak doen de eerste verschijnselen zich al op jonge leeftijd voor. Het is zeer zeldzaam dat de ziekte pas op latere leeftijd bij Femke werd ontdekt. ‘Ergens moeten we daar blij om zijn,’ zegt Klaas. ‘Ik vergelijk de ziekte altijd met het van een berg afrollen: als je eenmaal begint kun je het niet meer stoppen. Dat is ook zo met het syndroom van Alpers. Als de epileptische aanvallen eenmaal zijn geactiveerd blijven ze terug komen en ze worden steeds heftiger, totdat je er op een gegeven moment aan overlijdt. Doordat de verschijnselen zich bij Femke pas rond haar twintigste voordeden heeft zij van een onbezorgde jeugd kunnen genieten en wij onbezorgd van haar.’

Vlak na het overlijden van Femke bouwen vader Klaas en moeder Willy een website ter nagedachtenis aan hun dochter en zus. ‘In eerste instantie had het een praktische insteek, want op die manier konden we heel makkelijk familie en vrienden over onze situatie informeren,’ aldus Klaas. ‘Maar het was tegelijkertijd een manier om het verlies een plekje te geven en haar herinnering levend te houden. Ook zus Wopkelien vindt het belangrijk om Femke’s naam te blijven noemen. Ze kreeg hulp van een rouwtherapeute om met het plotselinge overlijden van Femke om te gaan. ‘Via die therapeute kwam ik in contact met schrijfster Daan Westerink, die bezig was om de verhalen van jongeren op te schrijven die een verlieservaring hebben meegemaakt. Ik wilde graag mijn verhaal vertellen. Voor Femke, zodat haar naam vereeuwigd is in het boek, voor mezelf, zodat ik het later nog eens na kan lezen, maar ook voor andere jongeren die in dezelfde situatie zitten als ik, om hen steun te geven. Destijds had ik zelf veel behoefte aan verhalen van lotgenoten, maar ik kon geen literatuur vinden waarin jongeren zelf aan het woord werden gelaten. Door mee te werken aan het boek ‘Verder zonder jou’ kon ik het verlies beter verwerken en ik hoop dat ik zo ook anderen kan helpen,’ aldus de nu drieëntwintigjarige Wopkelien.

Ter ere van Femke, maar ook om geld te genereren voor Stichting Metakids, organiseert Klaas op 19 oktober een sponsorbridgedrive. De opbrengst van de bridgedrive gaat naar Stichting Metakids. Metakids werft fondsen om meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken en stofwisselingsziekten zoals het syndroom van Alpers onder de aandacht te brengen. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik deze bridgedrive kan organiseren,’ zegt Klaas, ‘Niet alleen omdat het onze gezamenlijke passie was, maar ook omdat ik op die manier bij kan dragen aan een betere behandeling om de symptomen van de aandoening te bestrijden.’ Mensen die deel willen nemen aan de bridgedrive in het Denksportcentrum aan de Oliemuldersweg te Groningen, kunnen 35 euro overmaken op rekening 1688963 t.n.v. K.Bruinsma, onder vermelding van speelsterkte, spelersnamen, mailadres en telefoonnummer. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Klaas via klaas.wassenaer1@zonnet.nl of 0594-505760.