LeesToppers racen door de bibliotheek

0
133
Boektoppers in bieb Grootegast

GROOTEGAST – Wethouder Mark de Haan (CU) van de gemeente Grootegast heeft afgelopen week het project LeesToppers geopend in de bibliotheek van Grootegast. Kinderen van alle basisscholen in de gemeente kregen tijdens de avond tien nieuwe boeken mee, die ze allemaal op school mogen gaan lezen. Daarnaast was er voor iedereen het kinderboekengeschenk.

Het nieuwe project is voor de leerlingen vrij simpel: lees zoveel mogelijk boeken tijdens de actieperiode en vul daarmee zoveel mogelijk stickervellen. Tineke Goossens van de bibliotheek in Grootegast legde het uit. “Op 20 november hebben we een sport- en spelmiddag in drie sporthalen in de gemeente. Dan wordt bekend wie het meeste gelezen heeft.” Wethouder Mark de Haan moedigde de kinderen aan om in zeven weken zoveel mogelijk boeken te gaan lezen. “Zelf lees ik ook veel; tijdschriften, kranten en natuurlijk ook boeken. Ik heb bijvoorbeeld een kookboek nodig om een pannenkoek te bakken, maar ik lees ook boeken over de landbouw omdat ik nog boer ben,” bekende hij.

De Haan nam de kinderen mee in zijn jeugd. “Als ik een boek las, zat in mijn gedachten in de jungle. Je fantaseert dan over allemaal dingen die niet kunnen. Kennen jullie Jaap en Grientje? Daar las ik vroeger altijd over.” Een stilte volgde. Zelfs bij de volwassenen was er maar eentje die het boek kende. De Haan liet zich er niet door uit het veld slaan. “Je wordt heel slim van lezen,” benadrukte hij, waarna hij voorlas uit het boek dat speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven is. De kinderen luisterden aandachtig. Daarna volgde een estafettespel, waarbij de kinderen zo snel mogelijk alle boeken moesten verzamelen. Met een glas bubbels en een snoepje konden ze even later weer naar huis.