Oude gevelsteen molen terug in Surhuisterveen

0
203
SURHUISTERVEEN - molen gevelsteen

SURHUISTERVEEN – In 1850 is de korenmolen van Sipma gebouwd aan de Gedempte Vaart. Deze molen is rond 1939 gesloopt. Nôtmûne Koartwâld, de molen in Surhuisterveen die nog wel bestaat, is een dubbelganger van de voormalige molen van Sipma, beide molens lijken erg veel op elkaar op een paar kleine details na. Eén van deze details was de gevelsteen boven de toegangsdeur. Deze gevelsteen was na de sloop verdwenen, totdat de heer Kuipers uit Zuidjorn een telefoontje kreeg van een familielid. ‘Er ligt hier een oude steen achter in de tuin, kun jij er nog iets mee?’ De voorvader van Kuipers was aannemer in Niezijl. In de dertiger jaren werd er door deze aannemer regelmatig een molen gesloopt, zo ook de molen in Surhuisterveen. Omdat de herkomst van de steen niet duidelijk was voor Kuipers, liet hij een oproep in de krant plaatsen, waarna hij reactie kreeg uit Surhuisterveen. Nadat men ontdekt had dat deze steen uit de molen uit Surhuisterveen kwam is er contact opgenomen met de vrijwilligers van Nôtmûne Koartwâld. Zij namen de steen afgelopen zaterdag in ontvangst. De steen staat nu in de molen. De steen en de molen zijn iedere zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 te bezichtigen. De tekst op de steen luidt: ‘De eerste steen van deze molen is gelegd 21 maart 1850 door Rindert Jans Hulshoff geboren den 19 mei 1783.’