PvdA onaangenaam verrast door memo CDA & FNP

0
127

BUITENPOST – De PvdA in de gemeenteraad van Achtkarspelen is onaangenaam verrast door een memo van het CDA en de FNP over het peuterspeelzaalwerk in de gemeente, die vorige week uitlekte naar deze krant. Volgens de partij bedriegt het college van burgemeester en wethouders de raad en daarom moet er volgens Jaap Braams een onafhankelijk onderzoek komen. “Deze memo is zwartmakerij en verdachtmaking. Ik ben ervan geschrokken.”

Wethouder Klaas Antuma (CU) was er niet blij mee dat de memo op straat lag. “We gaan niet op zoek naar het lek, maar we gaan wel door met onze eigen onderzoeken naar aanbesteding. Tegen de raad wil ik zeggen: wacht het onderzoek van het college gewoon af. Of er nog een onafhankelijk onderzoek moet komen, moet de raad maar zelf beslissen. Wij hebben een stappenplan ontwikkeld om de raad weer in de goede positie te brengen. Wij zijn helder en transparant geweest.”

Op het onafhankelijke onderzoek zat geen meerderheid van de raad te wachten. Van Tsjikke Krol (CDA) mag de wethouder eerst zijn eigen onderzoek afmaken. “Daarna beslissen we over een verbreding.” Steun kwam er wel van Hoeke De Jong (Eerlijk & Helder) en Douwe van Oosten (CU). Het was niet genoeg. Eind oktober wil de wethouder met een nieuw raadsvoorstel komen, dat begin november behandeld gaat worden. Uiterlijk in december moet de raad van een beslissing nemen.