“Raadsleden Achtkarspelen horen wel, maar luisteren niet”

0
108

Stichting Amarins geïrriteerd door opstelling gemeente

BUITENPOST – Niet alleen in de gemeenteraad van Achtkarspelen is frustratie over de aanbesteding van het peuterspeelzaalwerk. Ook bij Amarins, de stichting die het werk uitvoert, is grote irritatie over de gang van zaken. De directeur en de voorzitter van de bijhorende stichting reageren deze week op de gang van zaken. Ze willen niet met modder gooien, maar hebben tegelijkertijd ook niet het idee dat de raadsleden snappen waar het allemaal over gaat.

Directeur Janette van Schenkel zegt niet geschrokken te zijn van de memo van het CDA en de FNP, die onlangs uitlekte. “We zitten in een lastige situatie, maar we willen niet met bagger gooien. We hebben de gemeente al zo vaak uit proberen te leggen wat er aan de hand is. Raadsleden horen ons wel, maar men luistert niet. Ze hebben de aanbesteding in het hoofd en willen het alleen maar doorzetten.”

Volgens Van Schenkel lost die aanbesteding niks op. “Wij hebben het beste peuterspeelzaalwerk, waar we ook nog eens op kunnen bezuinigen zonder dat het gevolgen heeft voor de kinderen,” vertelt ze. “In maart hebben we al een brief gestuurd met daarin een voorstel om € 200.000,- te bezuinigen.” Koos Fleer is voorzitter van de stichting en vreest dat de raadsleden de brief nooit gekregen hebben. “De communicatie met de gemeente is slecht. We hebben vaak afspraken gemaakt, die niet door zijn gegaan. We hebben bijvoorbeeld voorgesteld om samen met het college een notitie over het peuterspeelzaalwerk te schrijven, maar dat willen ze niet. Zij zeggen dat het hun taak is, maar vervolgens horen we niks. Voor de kerst vorig jaar zou de notitie klaar zijn. Nou laat ik een lang verhaal kort maken: die notitie is er nog steeds niet.”

Fleer noemt de aanbesteding een ‘heilige graal’, die de raad er perse door wil drukken. “Maar waarom willen ze die aanbesteding eigenlijk? Het wordt allemaal niet duidelijk voor ons. De raad heeft bij motie besloten dat er moet worden aanbesteed. Zoiets kun je alleen besluiten als je vindt dat het mogelijk is. Wie iets beweert moet het aantonen. Laten de indieners van de motie eens aantonen dat aanbesteding überhaupt kan. En dan daarbij ook duidelijk aangeven wat er moet worden aanbesteed tegen welke condities. Dan kan er met Amarins een vruchtbaar gesprek plaatsvinden.”

Dat er niet eerder bezuinigd kon worden, had volgens Van Schenkel te maken met bestaande wetgeving. “Wij konden gewoon niet eerder en dat wist de gemeente ook wel.” Van Schenkel vreest dat de raad de grote lijn in het verhaal kwijtraakt. “Zij wilden zo spoedig mogelijk aanbesteden. Al per 1 januari 2014, maar dat kon gewoon niet. Dat zei de rechter ook. Ik heb ook te maken met een cao, die voorschrijft dat er minimaal zes maanden nodig zijn om personeel ontslag aan te zeggen. Er moet dan een sociaal plan gemaakt worden. Dat kunnen we niet zomaar van de ene op de andere dag doen.”

Een ander punt dat Van Schenkel aanhaalt is een nieuwe wet voor kinderopvang, die op 1 januari 2015 in moet gaan. “Als de raad wil aanbesteden, kan dat niet eerder dan per 2015. Echter is het zo dat door een nieuwe wet de regeling met de gemeente dan vervalt. Vanaf 1 januari krijgen ouders namelijk een toeslag van de Belastingdienst, waarmee ze de kosten kunnen betalen. De peuterspeelzaal, zoals we die nu kennen, bestaat dan niet meer en is een private organisatie geworden.”

Van Schenkel adviseert de raadsleden daarom om eerst die nieuwe wet af te wachten. Wanneer het duidelijk wordt of de wet doorgaat, is nog onbekend. Fleer hoopt snel weer met de gemeente om tafel te gaan. “Mijn diepe wens is dat we uit de sfeer van kretologie geraken en eindelijk serieus in gesprek raken met de gemeente Achtkarspelen.”