Tweede overwinning Aduard 2000; Gronitas maatje te groot voor Grijpskerk

0
335

Overzicht voetbal de Streekkrant

STREEK – Leens en omstreken stond stil bij de geboortedag van Mart Buikema, die afgelopen zomer overleed na een ongeluk (zie verslag elders). In de tweede klasse won Aduard het belangrijke duel onderin tegen Groen Geel: 3-2. Grijpskerk verloor ruim bij het ongenaakbare Gronitas: 4-1. Grootegast won opnieuw met 1-0 en staat na de winst op ASC’75 fier bovenaan. De promovendi Zuidhorn en De Lauwers blijven het uitstekend doen. Zuidhorn versloeg VVS, terwijl De Lauwers afrekende met Friese Boys: 2-1.

ADUARD 2000 trad aan bij Groen Geel voor een rechtstreeks kelderduel. De paars-witten wonnen de slag in Stad. Matchwinner was de van een blessure teruggekeerde Matthijs van Beusekom die een kwartier voor tijd de winnende maakte. Aduard had moeite met het prima voetballende Groen-Geel en kwam op het middenveld kracht tekort. Nadat Theo Michgelsen twee wissels toepaste ging het beter en werkte Aduard een 2-0 achterstand weg dankzij Jeffrey Eggens en Barteld Faber. De ingebrachte Van Beusekom zorgde voor meer diepgang en maakte uiteindelijk de 2-3. GRIJPSKERK speelde niet de beste wedstrijd tegen Gronitas, de soevereine leider, die ook zaterdag haar klasse liet zien. Tot een kwartier voor tijd stond het 2-0. Ron Stoutmeijer mocht nog even iets terugdoen en gaf Grijpskerk weer hoop, maar daarna was het over en uit: 4-1. De ruime nederlaag was iets te geflatteerd, maar wel verdiend. "Ze hebben een degelijke, geslepen ploeg. Deze ervaren jongens zijn zomaar niet te pakken", weet leider Jeen Bouius. GROOTEGAST was in Augustinusga het eerste half uur heer en meester, maar het leverde wonderwel geen doelpunten op. In de tweede helft werd ASC’75 iets feller, maar scoorde Chris Smedes een kwartier voor tijd de enige treffer, via een schot dat van richting werd veranderd: 0-1. ASC kreeg ook de nodige kansen en het was doelman Erwin Mensink die Grootegast redde dankzij twee formidabele reddingen. De mannen van Marcel Poll blijven goed meedraaien in de top. Niks nieuws onder de zon in OPENDE dat tegen Birdaard FC weer de nodige kansen kreeg, maar ze niet wist te benutten. Na een 0-0 pauzestand kwam de thuisclub snel op 1-0 en liepen de ‘Peendermantsjes’ wederom achter de feiten aan. Het werd uiteindelijk 2-0, waarbij Opende nog het geluk had dat een inzet van de lijn kon worden gehaald. DE LAUWERS boekte de derde seizoenszege. De gepromoveerde ploeg van Nico Roorda won van Friese Boys. De thuisclub kwam in een zetel door twee benutte vrije trappen. De eerste van Hedman Vellenga werd in de rebound afgemaakt door Gerard Dam. De 2-0 kwam van de voet van Bert Jager. Bij de indraaiende bal van 35 meter wilde de keeper wegtrappen, wat volledig mislukte. Na de 2-1 was het nog even de billen bij elkaar houden. De Lauwers hield stand. De blauw-witten, die voor lijfsbehoud strijden doen voorlopig mee bovenin. ZUIDHORN kreeg VVS op de knieën. Het was een duidelijke zaak op het Joh. Smitpark, waar Erik Beeftink de score opende en Laurens Bloem , uit een penalty, de stand verdubbelde. Na de 2-0 zakte de ploeg van Ton Rozema wat weg, maar kwam niet echt in de problemen. Zuidhorn had in de eerste helft veel meer moeten scoren. De nul werd gehouden dankzij doelman Jaap Fedde de Vries die vlak voor tijd nog een strafschop stopte. Door de tweede winst op rij behoudt Zuidhorn de aansluiting met de subtop. NIEKERK verslikte zich bijna in het laag geklasseerde Ezinge. Tot twintig minuten voor tijd stond de thuisclub met 0-4 achter. "Pure onderschatting", zag trainer Sjoerd Visser. "Ik heb gezegd: we hebben individueel hele goede voetballers, maar als het geen team is wordt het lastig". Niekerk kwam heel knap terug en dit leverde nog een punt op: 4-4. Laatste man Jeroen Beerlings scoorde liefst drie keer, waaronder een wonderschone door een afgeslagen corner in één keer op de slof te nemen. OKVC zag een getergd VVT tegenover zich dat vorig week de belangrijke ‘slag om Twijzel’ verloor. VVT kwam dan ook furieus uit de startblokken, maar dit leverde niets op. Trainer Jurrie Smit moest al vroeg puzzelen na het uitvallen van Maurice Zuidema. Met good old Henk-Jan Slager voorin en Pieter Sieperda achter de spitsen ging het lopen. Sieperda (twee) en Christiaan Koopman zorgden voor een 0-3 overwinning. OKVC staat er goed voor , in de subtop, en heeft bovendien nog twee duels in te halen. VVSV’09 deed uitstekende zaken in 5E. Dankzij een monsterachtige 8-3 op ZEC klom de kobaltblauwe ploeg van Wim Nubé naar de derde plaats. Komende zaterdag reist het af naar het Kantense KRC, wat op papier een erg zwakke tegenstander is. In de zondag vierde klasse C hield KLOOSTERBUREN het als tweede geklasseerde Hoogkerk knap op een gelijkspel. Gescoord werd er niet in het suikerdorp onder de rook van Groningen. Kloosterburen kreeg wel de betere kansen en kwam zelfs drie keer alleen voor de keeper. Arno Kuizenga (twee keer) en Marcel Remein konden het echter niet afmaken. "Hoogkerk heeft nog niet verloren, wij hebben een punt gewonnen of twee punten verloren qua kansen", maakte leider Hans Bolt er een cryptische omschrijving van. GVB blijft als een jojo op en neer gaan. Winstpartijen worden afgewisseld door nederlagen. Zondag was er weer eens verlies voor de ploeg van Sjoerd Visser. Harkstede bleef net aan de goede kant van de score: 2-1. Harkstede verdiende de winst, op de eerste tien minuten na rust na. In die fase kreeg GVB drie goede kansen. In het resterende deel voorkwam de doelman van GVB een hogere score. Harkstede is door de winst medekoploper, terwijl de Grootegaster Voetbal Boys voorlopig genoegen moet nemen met een zevende stek. EENRUM ondervond in Hoogezand geen hinder van Kwiek en won met 6-0. De helft van de productie kwam op naam van Dorian Disse,terwijl Tim Veenstra twee op zijn conto schreef. Eenrum behield daardoor de aansluiting met de koplopers en krijgt zondag Harkstede op visite. Inzet is dan de tweede plaats.