Vele historische activiteiten in kader Achtkarspelen 675 jaar

0
159
ACHTKARSPELEN - expositie keunstkrite

ACHTKARSPELEN – Tijdens de jubileumviering van Achtkarspelen 675 jaar organiseert Stichting Keunstkrite Twizel een drietal tentoonstellingen. De tentoonstellingen zijn ingericht met werk dat te maken heeft met de ‘Streekgeschiedenis’. De kunstenaars hebben of hadden een sterke band met Noordoost Fryslân. In het gemeentehuis in Buitenpost is een selectie originele potloodtekeningen te zien van ‘Master’ Harmen van der Bij (1920-2000) uit Twijzel. De tekeningen zijn bekend van de in de jaren ’70 en ’90 uitgegeven kalenders en tonen met name monumentale panden in de gemeente. In de bibliotheek van Buitenpost worden foto’s tentoongesteld van Dr. Regnerus Steensma (1937-2012) uit Buitenpost. De foto’s tonen exterieurs en interieurs van de oude kerken van Achtkarspelen. Ook is in de bibliotheek een expositie van kloostermaquettes te zien van Douwe Veenstra. Aquarellist en amateur-historicus Ben Datema (1934) uit Kootstertille exposeert in de bibliotheek van Surhuisterveen. De expositie bestaat uit schilderijen van landschappen en dorpsgezichten uit de omgeving. De exposities zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en de bibliotheken. De toegang is gratis.

Op dinsdag 15 oktober vindt er een lezing plaats in de bibliotheek van Buitenpost aan de Kerkstraat 51 over de historie van Achtkarspelen. De lezing zal verzorgd worden door Simon Hoeksma, schrijver van het vorig jaar uitgekomen boek ‘Achtkarspelen rond de tweesprong van Lauwers en Oude Ried’. De gemeente Achtkarspelen kent een boeiende geschiedenis. In de lezing zal een reis door de tijd gemaakt worden vanaf het ontstaan van Achtkarspelen tot aan de tegenwoordige tijd. De muzikale en poëtische omlijsting zal verzorgd worden door Ate Grypstra. De lezing begint om 19.45 uur.

Op donderdag 17 oktober wordt er in de bibliotheek in Surhuisterveen een workshop stamboomonderzoek op internet gegeven. Tijdens deze workshop wordt aan de hand van oefeningen uitgelegd hoe een onderzoek naar voorouders opgezet kan worden. Tijdens de workshop ontdekt men allerlei bijzonderheden over de familie. De toegang is gratis, wel is opgave tot een week van tevoren vereist. Mail daarvoor naar actie@bnof.nl.

Op zondag 13 oktober en zondag 20 oktober is het Simke Kloostermanhuis in Twijzel geopend voor bezoekers. In de rentenierwoning groeide de schrijfster Simke Kloosterman op, de eerste auteur die zich waagde aan het schrijven van Friestalige romans. Bekend zijn ‘De Hoara’s fan Hastings’ en ‘It Jubeljier’.  Daarnaast schreef ze gedichten, sprookjes voor kinderen en een kookboek met Friese recepten. De liefde voor schrijven had ze van haar vader, Jan Ritskes Kloosterman, die boer en dichter was. Vlak voor haar overlijden liet Simke Kloosterman een testament maken, waarin bepaald werd dat alle bezittingen zo lang en zo goed mogelijk bewaard moesten blijven. Een stichting, het Simke Kloosterman Lien, dat zich onder andere inzet voor behoud en stimulering van de Friese literatuur, zorgt hier tot op de dag van vandaag voor. De oudheidkamer van het huis en ook de parktuin zijn op zondag 13 en zondag 20 oktober vrij toegankelijk van 10 tot 16 uur.

Op 10 oktober komt schrijver Douwe Kootstra in de bibliotheek van Surhuisterveen sterke en vermakelijke volksverhalen uit de Oostelijke Wouden vertellen. De verhalen worden afgewisseld door muzikant Arie van Lienen met eigen composities en bewerkingen op de trekharmonica. De avond begint om 19.45 uur.