Verandering Wmo maakt mensen onzeker voor persoonlijke zorg

0
149

Voorstelling Theater De Kanteling druk bezocht

NIEKERK – Sinds april dit jaar wordt de Wmo op een andere manier door de gemeente uitgevoerd. Er wordt voortaan beter gekeken naar de individuele situatie van een persoon. De angst leeft dat deze aanpassingen leiden tot minder zorg en hogere kosten. “Ik zie alle mensen denken: Wat gaat er gebeuren? Wat gebeurt er met de zorg die we nu krijgen?” uit één van de ouderen haar zorgen.

Theater De Kanteling gaf in de gemeente Grootegast daarom een toneelvoorstelling over wat de wijziging gaat inhouden. Door middel van enkele voorbeelden laat zij zien wat er precies verandert. Er wordt nu meer gekeken of er andere oplossingen te vinden zijn, waar eerder de gemeente gelijk met geld over de brug kwam. “Kan ik nog wel een half uurtje zorg meer krijgen? Wij vinden drie uur toch net te weinig,” vraagt een man. “Misschien wel, maar dat is afhankelijk van het gesprek dat er eerst zal volgen. Als uit de situatie blijkt dat dit wenselijk is wel,” legt Frank van der Kolk uit. Hij leidt het gesprek en neemt deel aan de stukjes toneel.

Uit de middag blijkt dat er meer zal worden gekeken naar alternatieve oplossing. “Er wordt ons gevraagd om flink te bezuinigen”, vertelt wethouder Sjabbo Smedes. “Dat is niet makkelijk. Door kritischer te kijken naar elke situatie hopen wij geld te besparen voor de gevallen waarbij de zorg echt nodig is.” Daar komt wel vaak een vrijwilliger bij kijken. Eén van de aanwezigen is bang dat de gemeente de last te veel verschuift. “Leggen we niet te veel focus op vrijwilligers? Kunnen zij die extra last wel dragen? Want als zij gaan staken, wat dan?” Niet iedereen denkt dat het niet zo ver zal komen. “Wij hadden ooit een groep vrijwilligers die je kwamen helpen met van alles. Ergens naar toe rijden voor kilometervergoeding of even een lampje verwisselen in de keuken. Maar hier werd helemaal geen gebruik van gemaakt”, vertelt een andere aanwezige.

Gelukkig lijkt het gros zich niet zoveel zorgen te maken. Zo wordt er ook toegegeven dat sommige aanwezigen niet het idee hebben dat ‘er echt dingen veranderen’. “Deze stappen werden de voorgaande keer bij mij thuis ook al uitgevoerd. Er werd ook toen gekeken naar wat ik nog kon doen in huis. Ik heb alleen geen zin om dat weer opnieuw te moeten doen. Er moet een omslag in denken komen”, stellen de aanwezigen. “De tijd dat alles maar kan is voorbij, alleen iedereen is hier ondertussen aan gewend geraakt.”