“Als een huis moet verdwijnen, weet 30 jaar later niemand dat nog”

0
125
DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

Nieuw boek over geschiedenis van Zuidhorn

ZUIDHORN – Ruim drie jaar hebben Albert Teelken, Ed van Zomeren, Taeke Boersma en meerdere redacteuren aan een nieuw boek over de geschiedenis van Zuidhorn gewerkt. Het moet een aanvulling zijn op boeken die al in de jaren ’80 gemaakt werden over de voormalige gemeente Zuidhorn. Met behulp van foto’s wordt verteld welke panden waar stonden. Waaronder panden die moesten wijken voor nieuwe wegen.

In het boek zijn bijvoorbeeld foto’s te vinden van huizen, die moesten wijken voor de N980, die langs het dorp zou gaan lopen. Waar toentertijd met weemoed naar de sloop, van soms nog jonge huizen, gekeken werd, lijkt nu niemand zich nog om de panden te bekoren. De grote vraag is dan ook hoe over dertig jaar tegen de woningen wordt aangekeken, die onlangs gesloopt zijn in Noordhorn voor de nieuwe rondweg.

Volgens Boersma kunnen de situaties niet helemaal met elkaar vergeleken worden. “Het was geen tijd van protest. Als de gemeente het zei, gingen de mensen gewoon weg. Dat was in die tijd heel normaal. Mijn vader woonde bijvoorbeeld in een huis aan De Gast. Toen de burgemeester daar wilde wonen, moest hij zijn huis verkopen. Je kon dan hoog en laag springen, maar het gebeurde gewoon. Nu kun je dat niet meer voorstellen. Of we over dertig jaar nog weten dat het huis er in Noordhorn stond? Ik weet het niet.”

Wat Van Zomeren opviel tijdens het schrijven van het boek, was dat het historisch besef bij velen miste. “Vraag op straat maar eens aan mensen wanneer het postkantoor verdween: niemand weet het. De mensen nemen geen notie van de geschiedenis. Het zijn allemaal kleine sluipende veranderingen in het dorp. Kijk bijvoorbeeld maar naar de komst van de parkeergarage of de manier waarop winkels rond de Hoofdstraat verspreid zaten. Als er wat veranderd, weet vijf jaar later niemand het meer.”

In het nu verschenen boek wordt de situatie beschreven vanaf de jaren ’70 tot aan nu. Van Zomeren: “Zuidhorn is in een paar jaar van een agrarisch dorp ontploft in een forensendorp. Vergelijk het met een plofkip. Eerst was Brilitil nog zelfstandig, maar gaandeweg is het opgeslokt door Zuidhorn. Noordhorn heeft dat minder.” Volgens de schrijver is de trek naar het dorp voornamelijk veroorzaakt door de gemeente, die krotten buiten de dorpen ging opruimen. “Die mensen kregen een nieuwe plek in het dorp. Ook kwam er veel import vanuit de stad. Zuidhorn had toen al een gunstige ligging met de wegen en het spoor. Ook vond de provincie er jarenlang achter.”

Inmiddels zijn de drie dorpen samen driemaal zo groot als in de jaren ’70. Teelken: “Nooit is er sprake van krimp geweest. Eerst is het dorp uitbereid naar het oosten, maar door het Hoendiep kon het niet verder. Daarom is nu de Oostergast begonnen, waar nog steeds gebouwd wordt.” Wie het boek over de geschiedenis van Zuidhorn wil lezen, kan het kopen. Het is nu al te reserveren bij boekhandel Schoelier in het dorp voor € 24,95. Dit kan tot 21 oktober. Daarna kost het boek € 29,95.