Annemiek en Christa zetten alles op alles voor Tanzania

0
160
Christa en Annemiek naar Tanzania

GROOTEGAST – Daar waar menig leeftijdsgenoot zijn of haar dagen vult met WhatsApp, Facebook, uitgaan en zo weinig mogelijk voor school doen, kijken Annemiek Veenstra en Christa Meijer (beiden zestien jaar) verder dan hun neus lang is. Hun grote wens is om volgend jaar zomer naar Tanzania te vertrekken om scholen te bouwen voor de kinderen aldaar. Ze gaan meewerken aan de bouw van een scholencomplex, waar uiteindelijk zeshonderd leerlingen les gaan krijgen in vakken die er op gericht zijn dat ze later in hun leefonderhoud kunnen voorzien. De dames worden via Stichting KET bemiddeld, maar voor hun verblijf aldaar is geld nodig. Veel geld om precies te zijn. Daarom organiseren de hartsvriendinnen diverse acties.

Het plan om tijdelijk naar Afrika te vertrekken om iets te betekenen voor de plaatselijke bevolking leefde al langer bij Annemiek. “Eerst maak je dan wilde plannen, maar je verwacht niet dat het zal uitkomen”, vertelt ze. “Ik wil dit al drie jaar en toen ik Christa vertelde van mijn idee reageerde ze gelijk enthousiast. Zo zijn we langzamerhand tot dit serieuze idee gekomen.” Annemiek en Christa werden door de tante van Annemiek op het goede spoor gezet, zij was namelijk via Stichting KET al naar Tanzania afgereisd om daar iets te betekenen voor de lokale bevolking. “We hebben ondertussen wat foto’s bekeken van haar verblijf daar en we werden nog enthousiaster”, lacht Christa. “Eerst dachten we: ‘dat doen we allemaal wel even’, maar uiteindelijk is gebleken dat er veel meer bij komt kijken.”

De MBO-scholieren zijn niet alleen hartsvriendinnen, ook wonen ze hun hele leven al naast elkaar. “En dit project heeft ons nóg dichter bij elkaar gebracht”, vindt Christa, iets wat Annemiek direct bevestigt. “Natuurlijk hebben we ook wel eens kleine conflictjes, maar dat komt omdat we eigenlijk wel hetzelfde bedoelen maar elkaar niet altijd begrijpen. Ik vind het écht leuk dat we dit samen met elkaar doen. Onze band met elkaar wordt hierdoor sterker.”

Om het project te financieren is geld nodig. Veel geld voor twee meiden van zestien jaar. De dames dienen per persoon tweeduizend euro op te hoesten. Geld wat ze door middel van acties proberen op te halen. “Onze eerste actie vindt aanstaande zaterdag 19 oktober plaats in Grootegast”, legt Annemiek uit. “We gaan dan de deuren van Grootegast langs om worst te verkopen, waarbij de opbrengst bestemd is voor Tanzania. Daar blijft het niet bij, want we hebben ook de toezegging van Niels Span om te komen zingen op ons benefietconcert. Dat staat gepland op zaterdag 14 december in De Klap.” Annemiek, scholiere op de School van de Kunst, zal die avond een duet met de zanger zingen.

Naast het ondersteunen van de acties is het eveneens mogelijk om geld te doneren. Dit kan op rekeningnummer 31.58.74.24.62 ten name van T. Veenstra-Solle. Meer informatie is op te vragen via annemiekchrista@hotmail.com en belangstellenden kunnen via Facebook op de hoogte worden gehouden van de tussenstand: https://www.facebook.com/annemiekchristatanzania