Foske Tamar van der Wal grijpt macht in Amsterdam

0
143
foske podium

Marathonschaatsen weer van start

AMSTERDAM – Traditioneel begon het schaatsseizoen weer met het marathonspektakel op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. In de stromende regen waren ook de toppers uit het Westerkwartier weer aanwezig. Bij de dames kwamen Danielle Bekkering en Foske Tamar van der Wal weer in actie en bij de mannen Pim Cazemier en Jaap Ketelaar. Aduarder Wierd Osinga stopte vorig seizoen met schaatsen, nadat zijn benen niet deden wat zijn hoofd wilde.
Bij de mannen ging het als vanouds weer hard, en voor Cazemier te hard. Hij zag na 32 ronden in dat hij het niet zou volhouden en moest afhaken. Jaap Ketelaar reed de 125 zware ronden keurig uit, eindigde midden in het uitgedunde peloton, zag Gary Hekman met overmacht winnen en laat niemand zeggen dat marathonschaatsen geen topsport is. Ketelaar was dan ook blij dat hij over de finish kwam: "Het is altijd even afwachten hoe de benen er bij staan tijdens zo’n eerste wedstrijd, maar het ging prima. Het leek meer op een zwembad dan een ijsbaan, maar hoe zwaar het ook was, ik heb geen moment overwogen er mee te kappen." Zijn plannen zijn duidelijk voor het komende seizoen: "Ik wil constant zijn en proberen af en toe eens een uitschieter richting de top tien te maken. Straks op natuurijs hoop ik ook eens voor een verrassing te kunnen zorgen. Het grootste probleem is om mijn onstuimigheid onder controle te houden. Daar hebben we dan natuurlijk altijd nog onze ploegleider Lammert Huitema voor." Ketelaar is blij dat zijn team een doorstart kon maken. "De hoofdsponsor is er mee gestopt, maar een co-sponsor heeft het overgenomen. Wel is het zo dat de HB Techniek, vorig jaar de grootste geldschieter ons blijft steunen. In deze tijd is het al fijn wanneer je een sponsor hebt en alles is weer keurig geregeld. Ook alle buitenlandse wedstrijden zijn gegarandeerd.

Bij de dames greep Foske Tamar van der Wal onmiddellijk de macht. Na dag één gaat de schaatsster van Okkinga communicatie aan de leiding in het algemeen klassement. Dat deed ze niet door de marathon te winnen. De kopvrouw, die het dit seizoen moet doen zonder haar zwangere ploeggenootje Jolanda Langeland, werd tweede achter Irene Schouten en eindigde net voor Janneke Ensing uit Gieten die verrassend derde werd. In de massasprint kwam Van der Wal een dikke teen tekort voor de winst. Gek genoeg sprokkelde ze bij de door haar doorgaans genegeerde tussensprints zoveel punten bij elkaar dat ze Schouten voorbleef in het algemeen klassement. Good-old Danielle Bekkering liet zien dat ze er nog altijd is en werd knap en keurig zestiende. Ze vestigde de aandacht vooral op zich door zich geregeld in de strijd om de tussensprints te mengen. Eenmaal was ze de snelste en de Den Hamse drong zelfs de top tien van het algemeen klassement in; ze staat na dag één op een negende plek.