“Het Wassenaar van het noorden moet je niet willen”

0
172
DSK_STRK-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro

Eerste woning ‘nieuwe’ Robles Park voor zoon wethouder

GROOTEGAST – Er zit weer schot in het Robles Park in Grootegast. Na een herverkaveling in het zuidelijk deel zijn er al twee opties genomen op woningen in het park. Wethouder Sjabbo Smedes is er blij mee. Hij is ervan overtuigd dat met name jongeren de plek zullen vinden om daar hun huis te bouwen. De eerste twee heeft hij al gevonden: zijn schoonzoon en een vriend.

Onder druk van de slechte verkoop van het plan, kwam de wethouder met een nieuwe verdeling van de kavels in het zuiden van het park. “Er is wel eens een wethouder geweest, die zei dat dit het Wassenaar van het noorden moest worden. Dat moet je niet hier niet willen. Bouwen voor mensen met een dikke beurs, dat past hier gewoon niet.” Wel denkt Smedes dat deze uitspraak ervoor gezorgd heeft dat velen huiverig zijn om in het plan te gaan wonen. “Mensen beseffen vaak niet hoe goedkoop het hier eigenlijk is.” Ter vergelijking noemt hij het project aan de Drachtsterweg in Opende, waar mensen € 122,- per vierkante meter betalen. In Kroonsfeld bij Oldekerk is dat € 115,- per vierkante meter. Het Robles Park is met één euro minder, het goedkoopst.

Volgens de wethouder moet het park voldoende kansen bieden voor nieuwe bewoners. “Er gaat nog steeds het verhaal over dat beeldkwaliteitsplan, maar dat is helemaal niet zo streng. Je kunt hier kiezen uit vier bouwstijlen. Het zou juist leuk zijn als er wat variatie in de wijk komt.” Naast mensen die zelf gaan bouwen, hoopt Smedes ook dat een aantal aannemers een paar kavels opkopen. Die aannemers zijn er nog niet, maar er zijn al wel twee mensen die zelf een woning willen bouwen. “Het zijn twee brandweermannen,” glundert de wethouder. Al snel wordt het duidelijk dat het om zijn schoonzoon en een vriend gaat. “Je woont er straks prachtig in de natuur. Mijn dochter wilde er eerst ook niet naartoe, maar nu ze het gezien heeft wil ze het wel.”

Schoonzoon Nick Kerssens en vriend én collega Ronald Hollanders staan inmiddels in de startblokken om te gaan bouwen. Voor beiden is het een droom om ooit zelf een woning neer te zetten. Enige probleempje: de eigen woning moet eerst worden verkocht. Hollander: “We hopen allebei onze woning dit jaar nog te verkopen, zodat we begin volgend jaar kunnen beginnen met de bouw.”

Wat de heren opviel was de hulp, die ze van de gemeente kregen. “Van horen en zeggen krijg je een beeld dat de gemeente een belangrijke hindernis kan zijn, maar zo hebben wij het helemaal niet ervaren. Toen we bij de gemeente kwamen zaten er drie mensen achter de tafel klaar om ons te helpen,” vertelt Hollander. Kerssens: “Toen we naar buiten liepen hadden we allebei zoiets van; ‘wow’, dat ging makkelijk.” Dat het daarbij geholpen zou hebben dat Kerssens schoonvader wethouder is, ontkent hij. “Sjabbo is nooit bij die gesprekken geweest. Dat willen we ook niet, want we moeten het op een zakelijke manier regelen. De gemeente neemt ons wel serieus, dat is prachtig om te zien.”

De bouwvrienden verwachten zes tot acht maanden nodig te hebben om de twee-onder-een-kap uit de grond te stampen. Kerssens: “Zelf heb ik een opleiding gehad voor timmerman en het is Ronalds passie om tekeningen te maken. Als we de voorbereidingen goed doen, moet de bouw niet zo’n probleem zijn. We kunnen een deel van het werk al voorbereiden bij mij in de loods. Natuurlijk zal er tijdens de bouw wel een keer een onvertogen woord vallen, maar we hebben beiden het doel om dit huis te bouwen.”

De grootste uitdaging zal volgens de mannen dan ook niet de bouw, maar de verkoop van de huidige woningen aan de andere kant van Grootegast zijn. Beiden zijn op Funda te vinden. Die van Kerssens staat aan de Meidoornstraat in het dorp voor € 149.000. Voor bijna een halve ton meer kan die van Hollander aan de Hondsdraf gekocht worden.