Jaar na eerste paal MFC feestelijk geopend

0
147
HURDEGARYP - It Maskelyn

MFC Hurdegaryp ‘It Maskelyn’ gedoopt

HURDEGARYP – Op precies een jaar nadat de eerste paal de grond in werd geslagen werd het nieuwe Multifunctionele Centrum in Hurdegaryp officieel en feestelijk geopend. Ook de naam van het nieuwe centrum werd dinsdag onder luid applaus onthuld. Voor de naam van het centrum was meer dan een halfjaar geleden een prijsvraag uitgeschreven. De heer Borculo uit Hurdegaryp kwam met de winnende naam ‘It Maskelyn’. Zijn uitleg bij die naam gaf de doorslag. ‘Volgens het Woordenboek der Friese Taal betekent ‘It Maskelyn’: Een mengelmoes van erwten, bonen of rogge en tarwe. Met andere woorden: van alles wat, een mengelmoes.’ Deze naam was volgens de jury erg van toepassing op het nieuwe centrum, aangezien zowel de activiteiten van het voormalige dorpshuis De Schalmei, jongerencentrum De Wissel en het ouderenwerk van de Hameie hier bij elkaar een plek hebben gevonden.

De feestelijke opening van It Maskelyn begon in De Hameie, waar wethouder Doeke Fokkema, directeur van WoonFriesland Sigrid Hoekstra, voorzitter van dorpsbelang Eddy van der Heide en voorzitter van het MFC Willy Hoekstra de aanwezigen toespraken. In al hun toespraken kwam het woord ‘Grutsk’ naar voren. Zo noemden zij de inzet en prestaties van de vrijwilligers en alle betrokkenen groots, en zeiden ook trots te zijn op wat er nu stond. Doeke Fokkema verwees in zijn toespraak naar een dorpshuis in Finland. Nergens in dat gedeelte van Finland was de krimp zo klein als in het dorp waar alle dorpsbewoners trots waren op hun dorp en hun dorpshuis. Hij gaf de inwoners van Hurdegaryp de tip mee ook zo trots te worden op hun nieuwe MFC. Ook de jeugd van het voormalige De Wissel zou een bijdrage leveren aan de opening. Één van de jongeren had speciaal voor de gelegenheid een rap geschreven die hij ter gehore zou brengen, maar wegens een ziekenhuisopname kon hij niet aanwezig zijn. De jongeren werden wel geprezen voor hun inzet en hun medewerking. Voor hun jeugdsoos hebben zij zelf een jongerenbestuur gevormd en doen zij actief mee met de vergaderingen van het MFC.

Willy Hoekstra refereerde in zijn toespraak naar de komst van De Schalmei in de jaren ’70 van de vorige eeuw. ‘Toen ging de jeugd met bolderkarren door het dorp om oud papier op te halen voor de komst van een dorpshuis. Met het hele dorp speelden we het klaar om dat dorpshuis te krijgen. Nu sta ik weer aan de wieg van een nieuwe periode, in een nieuw huis voor het dorp.’

Na de toespraken liepen de aanwezigen met z’n allen naar het MFC, waar een koor zong over het reilen en zeilen in het nieuwe MFC. Met een druk op de knop door Doeke Fokkema, Eddy van der Heide, Willy Hoekstra, Sigrid Hoekstra en wethouder Houkje Rijpstra werd de naam van het MFC onthuld, waarna de aanwezigen naar binnen konden om het MFC te bewonderen.

Eenmaal binnen in het MFC was er voor de gasten een hapje en een drankje waarna men het MFC kon bewonderen. De aanwezigen waren met name erg te spreken over de nieuwe theaterzaal. Het enige wat nog niet helemaal af was in het MFC was de jeugdsoos. De jongeren die gebruik maken van de jeugdsoos hebben er zelf de hand in hoe ze deze ruimte inrichten. Hier zijn zij al druk mee bezig. De jeugdsoos heeft zijn eigen ingang, maar tijdens de gebruikelijke openingstijden van It Maskelyn maken de jongeren gebruik van de centrale ingang. ‘Met z’n allen door één deur, dat is wat we willen hier.’

‘s Avonds was er voor de inwoners van Hurdegaryp een open huis. Veel Hurdegarypers maakten gebruik van deze mogelijkheid om het MFC te bewonderen. Voor de komende tijd is het culturele programma in It Maskelyn ook al goed gevuld. Zo zijn er op zaterdag 9 november twee voorstellingen van Tryater te bezoeken.