Jubileum Zingt Gode Lof wordt gevierd met concert

0
245
GARYP - Zingt Gode Lof

GARYP – Het geestelijke koor Zingt Gode Lof uit Garyp bestaat dit jaar 65 jaar. Reden voor een jubileumuitvoering, en wel komende zaterdag 19 oktober om 20.00 uur in de Andreastsjerke in Garyp. ‘Zingt Gode Lof is opgericht op 11 maart 1948. Destijds was er een vijfkoppig bestuur. Zij begonnen met 27 leden, maar wilden toch nog een aantal leden erbij hebben. Het bestuur bracht vervolgens bezoeken bij mensen thuis waarvan zij dachten: ‘Hij of zij kan er ook wel bij’. Zo startte het koor uiteindelijk met 37 mensen,’ vertelt Sjoukje Raap, secretaresse bij het koor. Voor de gelegenheid dook zij de archieven in, en ontdekte een aantal leuke wetenswaardigheden over het koor. Zo vond zij in de notulen van 1950 dat er de wens ontstond om een orgel aan te schaffen. ‘Een orgel kostte destijds 135 gulden. Dat was best een bedrag voor die tijd. Van ieder lid werd een bedrag van een rijksdaalder of vijf gulden gevraagd als renteloze lening. Het orgel werd aangeschaft, en vervolgens werd ieder jaar door middel van een loting bepaald wie dat jaar hun geld terug kreeg,’ vertelt Raap. Inmiddels werkt het koor allang niet meer alleen met een orgel, maar zijn zij inmiddels al bezig met hun tweede piano. ‘De eerste piano moest eens vervoerd worden achterop een kar. Het was erg mistig die dag, waardoor een automobilist de auto met kar niet zag op de weg en er tegenaan botste. De piano kon helaas niet meer gered worden,’ zegt Hindrik Visser, voorzitter van Zingt Gode Lof. De voorzitter van het koor is inmiddels vijftien jaar betrokken bij het koor. De botsing waarbij de piano afgeschreven werd, maakte hij niet mee. Het koor kende een nog veel groter dieptepunt in haar bestaan. In 1980 ging het koor naar Leeuwarden om op te treden, toen één van de auto’s waarin men naar het optreden ging werd aangereden door een vrachtwagen. Twee leden van het koor raakten zwaargewond, één lid overleed. ‘Dat was een flinke klap voor het koor. Ik was toen nog niet betrokken bij het koor, maar kan me nog goed herinneren hoe groot de verslagenheid was in het hele dorp. Het heeft diepe indruk gemaakt op alle leden. Een tijdlang ging men daarna niet meer met eigen auto naar optredens, maar werden er bussen ingehuurd. Het heeft diepe sporen nagelaten bij vele leden,’ vertelt mevrouw Raap. In 1981 maakte het koor de enige LP tijdens het bestaan van het koor, samen met twee koren uit Leeuwarden. In de notulen van dat jaar staat te lezen dat het koor een brief schreef aan de vliegbasis in Leeuwarden met het verzoek tijdens de opnames geen vluchten uit te voeren. ‘Dit verzoek werd nog gehonoreerd ook,’ lacht meneer Visser. ‘Nu zou zoiets onvoorstelbaar zijn.’ Tijdens de hoogtijdagen van het koor telde het koor bijna 70 leden. Tegenwoordig zit het koor weer op hetzelfde aantal leden als waar het in de jaren ’40 mee begon: 37 leden. ‘We hadden graag gezien dat er eens wat verjonging kwam in het koor. Ook hebben we inmiddels wat een gebrek aan mannen. Dat was in de jaren ’70 wel anders. Toen waren andere koren nog wel eens jaloers op het grote aantal mannen dat ons koor had. Het is een trend die je bij veel koren ziet. Aan de bovenkant vallen er leden af door ouderdom, maar aan de onderkant komt er zeer weinig meer bij. We doen hard ons best om hier verandering in te brengen. Onlangs zijn we begonnen met een cursus voor mogelijke leden. Zonder verplichtingen kunnen zij een tijdje meedoen met het koor om te kijken of het wat voor hen is. Maar het is moeilijk. Mensen zijn tegenwoordig minder snel geneigd om zich ergens aan te binden voor een vaste dag in de week. Of we het 75-jarig jubileum nog gaan beleven? We hopen het wel, maar we vrezen er wel voor,’ zegt Visser. ‘Maar voor nu maken we ons nog even geen zorgen. Eerst maar eens vieren dat we al zolang bestaan. Een ieder is welkom om dit met ons te vieren komende zaterdag.’