Onderzoek naar bestemming voormalige parochieschool in volle gang

0
151

Voorlichtingscentrum aardappelteelt of cultureel kunstencentrum?

WEHE-DEN HOORN – In de afgelopen zomer is er hard gewerkt aan de voormalige parochieschool in Wehe-Den Hoorn. Het indrukwekkende pand is al jarenlang ernstig verwaarloosd en de Stichting Herstel Erfgoed De Marne zou het graag weer zien als het beeldbepalende element wat het kan zijn. Het lukte de Stichting subsidie binnen te slepen om het pand weer wind- en waterdicht te maken en de werkzaamheden hiervoor zijn inmiddels afgerond. Een volgende stap is een goede bestemming ervoor te vinden, zodat het hopelijk mogelijk wordt ook subsidie binnen te slepen voor een volledige renovatie.

Langzaamaan beginnen plannen rond te zingen door de gemeente. Zo werd er vorige week tijdens een brainstormronde op het gemeentehuis in Leens gepraat over een cultureel kunstencentrum. Een verslag hiervan is te lezen in de Ongenode Gast, verderop in deze krant. Herstel Erfgoed De Marne heeft de Stichting Libau kunnen inschakelen voor een onderzoek naar een eventuele nieuwe bestemming. De verwachting is dat het rapport hierover half december afgerond wordt. Zelf hebben de bevlogen bestuursleden van Herstel Erfgoed De Marne ook een goed plan bedacht. “Een informatie- en voorlichtingscentrum op het gebied van de aardappelteelt”, laat voorzitter Bert Dijksterhuis weten. “Het gebied rondom Eenrum geniet wereldwijde faam op dit vlak en het zou natuurlijk logisch zijn dat juist hier alle informatie en voorlichting over de pootaardappel aanwezig is.” Momenteel wordt er onderzocht of er hiervoor sympathie is onder de boeren.

Alle opties liggen nog open, bovendien is de eigendomssituatie ook nog één om goed over na te denken. “Het mooiste is dat een particulier een activiteit wil ontwikkelen in het pand. Stichting Libau is momenteel de hoofdaannemer, maar deze is niet opgericht om panden aan te komen. Onderaannemer Stichting DBF die door hun is ingeschakeld koopt wel panden op, maar staat ze vaak snel weer af of verkoopt ze door. Maar wat er ook gaat gebeuren, er moet dan ook nog altijd een oplossing worden gevonden voor de huidige eigenaresse, die ook nog altijd in het pand woont.” Een ieder is welkom mee te denken en contact op te nemen met Herstel Erfgoed De Marne. “Wie weet zit het gouden idee er wel bij”, aldus Dijksterhuis hoopvol.