‘We zijn enorm goed op elkaar ingespeeld’

0
2212
REGIO - Sjem

REGIO – Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw waren de eerste gospelklanken onder de naam Sjem te horen in de regio, al was het toen een groep van plusminus veertig man. Pas in het begin van de jaren ’80 werd Sjem wat Sjem momenteel is: een gospelband. Kleiner van formaat, grootser in muziek. Door de jaren heen werd er nog wel eens van samenstelling gewisseld. Werk en het gezin viel niet altijd te combineren met het drukke Sjemleven. ‘Het Sjemleven is zo nu en dan best wel druk. Wanneer we ergens een optreden hebben, zijn de eerste mensen ruim drie uur van tevoren al in de weer om het optreden voor te bereiden. Ook na een optreden zit er gerust nog zo’n twee uur in het afbouwen. Al met al kom je voor één optreden snel op een achturige werkdag,’ vertelt Marten Folkertsma, de muzikant die al vanaf het allereerste begin in de jaren ’80 betrokken is bij Sjem. Ondanks de wisselingen van samenstelling heeft Sjem het altijd gered. ‘Andere bands zie je nog wel eens uiteenvallen wanneer één of meer van de muzikanten besluiten er mee op te houden. Bij Sjem hebben we altijd gezocht naar oplossingen. En die zijn eigenlijk altijd gevonden.’ De laatste wisseling van de wacht vond plaats in 2011, toen zangeres Joke Olijnsma bij de groep werd gehaald. Vanaf 2012 zijn zij in de huidige samenstelling gaan optreden. ‘Eigenlijk kan je wel zeggen dat we nog steeds in de opstartfase zijn. Je moet op elkaar ingespeeld raken, en dat duurt wel een tijdje. Inmiddels zijn we zover dat we ook daadwerkelijk op elkaar ingespeeld zijn, en dat we naar de toekomst kunnen kijken,’ vertelt Joke. Als gospelband heeft Sjem het doel om op z’n minst twee keer per maand ergens op te treden. Dat kan het verzorgen van een heel concert zijn, of het begeleiden van een kerkdienst. Tijdens hun optredens hebben zij een duidelijk doel voor ogen. Door middel van eigentijdse muziek mensen dichter bij God brengen, hen laten zie hoe God kan zijn. ‘Dat is wat het zingen voor Sjem zo mooi maakt. In deze band kan ik mijn gevoel kwijt, kan ik wat voor een ander betekenen,’ zegt Joke. ‘Bovendien zijn we heel serieus bezig met de muziek. We proberen altijd het beste in onszelf naar boven te halen, zijn soms ook heel kritisch naar elkaar toe. Dat vind ik ook erg fijn. Ik heb wel eerder in bands gespeeld, waar het voornamelijk ging om het spelen voor de lol. Hier bij Sjem is dat heel anders. We spelen niet voor onszelf, en daarom is het zo belangrijk dat het goed is.’ Plannen voor de toekomst heeft de band Sjem nog niet concreet. ‘We zijn de laatste tijden zo hard bezig geweest met het goed op elkaar afstemmen en een eenheid vormen, dat we nog nauwelijks naar de toekomst hebben gekeken,’ vertelt Haise Veen. ‘Binnenkort hebben we een repetitieweekend, het kan zijn dat we tegen die tijd eens gaan kijken welke kant we nu op willen.’ Door de jaren heen heeft Sjem vijf cd’s opgenomen. De laatste was in 2005. Of er misschien met de tijd een nieuwe cd komt? ‘Dat denk ik niet. De markt is zo ontzettend veranderd, cd’s verkoop je bijna niet meer. We gaan kijken of we wellicht wat op kunnen nemen voor iTunes. Die kant zullen we meer opmoeten, en die mogelijkheden gaan we zeker nog bekijken,’ zegt Marten. Aan deze uitspraak is te zien dat Sjem altijd met zijn tijd mee gegaan is. ‘Wij zijn wel in voor nieuwe dingen, onlangs speelden we nog tijdens een Twitter-dienst, toen kon het publiek tijdens de dienst via Twitter laten weten wat ze van de dienst vonden. Toen kregen we via Twitter ook een hoop leuke reacties,’ vertelt Joke. Gewild is de band nog altijd in Friesland. ‘Doordat we al zo lang bestaan, kennen een heleboel mensen ons. We zijn waarschijnlijk één van de oudste gospelbands in ons genre in Friesland,’ aldus Marten.