“Zonder strakke planning was dit nooit gelukt”

0
137
Dorpshuis Lutjegast

Dorpshuis Lutjegast bijna klaar; opening 9 november

LUTJEGAST – In minder dan een jaar tijd is het pand bijna helemaal gesloopt en opnieuw opgebouwd. Nog maar enkele weken en dan gaan de deuren officieel open, maar op dit moment worden alweer meerdere zalen gebruikt. Dit verhaal gaat over het dorpshuis in Lutjegast, dat op 9 november officieel heropend wordt. Van buiten heeft het nog de contouren van het oude gebouw, maar van binnen ziet het er totaal anders uit.

Voorzitter Jelle Visser weet nog goed hoe het allemaal begon. Jarenlang hadden voorzitters voor hem gelobbyd voor geld voor een nieuw dorpshuis, maar pas op 3 januari van dit jaar kon er definitief gestart worden met de herbouw van het pand. “Vanaf die dag zijn we elke zaterdag bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Wat niet veel mensen weten is dat het gebouw tot 27 april nog steeds gebruikt werd, terwijl delen al gesloopt waren. Het kon allemaal met passen en meten.”

De bouw van het nieuwe dorpshuis heeft een lange geschiedenis. Toen de gemeenteraad van Grootegast twee jaar geleden € 750.000,- beschikbaar stelde, leek het er nog op dat het nieuwe dorpshuis in de plaatselijke kerk zou komen. Door het ophogen van het dak zou er ook plaats komen voor een gymzaal. In het dorp rees de vraag of het wel verstandig was om de accommodatie aan de kerk te bouwen. Niet alleen de vraag of beide organisaties samen onder één dak konden kwam op tafel, maar ook de vraag wat er dan met het oude dorpshuis moest gebeuren. Het monde uit in een referendum onder de inwoners, waarbij gekozen kon worden tussen beide opties. Een ruime meerderheid ging voor verbouw op de huidige locatie. Jelle Visser is er achteraf erg blij mee.

Al snel boden de vrijwilligers zich aan. Visser kan het aantal niet in één keer noemen: zoveel waren het er. “Tussen de 50 en de 60,” schat hij. “Sommigen kwamen iedere zaterdag of zelfs meerdere dagen per week, terwijl anderen maar heel af en toe kwamen. Ik deed de planning en probeerde het zo te regelen dat juist niet iedereen iedere zaterdag aan het werk zou hoeven. Op die manier konden we de mensen enthousiast houden om door te gaan.” Voor het werk waren verschillende typen mensen nodig. “Slopers zijn hele andere mensen dan de bouwers en zij zijn weer andere dan de schilders. Je moet dat goed plannen. Sommigen waren ook de hele tijd actief. Die zag je zelfs doordeweeks meehelpen bij de mensen van Notenbomer.”

Met die bouwonderneming werd nauw samengewerkt. Zo werd zoveel mogelijk werd uitbesteed aan de vrijwilligers. “Ik had iedere woensdag overleg,” vertelt Visser. “Dan zaten we om tafel en keken we wat onze vrijwilligers de komende zaterdag konden doen. We hadden een strakke planning, want we wilden het gewoon voor 1 september allemaal af hebben. Dan zou het nieuwe seizoen weer beginnen en we wilden geen mensen teleurstellen.”

Dat niemand teleurgesteld wordt, blijkt wel bij de rondleiding die Visser geeft. Zo is er in één van de zalen een schietbaan ingericht, voor de plaatselijke club. “Deze moest eigenlijk wat langer worden, maar dan zaten we in het deel van het Abel Tasmankabinet. Daarom hebben we uiteindelijk het hele gebouw maar langer gemaakt. De komende weken moeten we nog de laatste dingen hier doen en dan kunnen we de baan ook afsluiten, zodat niemand het kan zien als de schietvereniging er niet is.”

Nieuw in het gebouw is een bruin café, dat al grotendeels geschilderd is. “Hier willen we dingen gaan organiseren, maar mensen kunnen ook gewoon langskomen voor een drankje. Hoe we dat gaan doen weet ik nog niet, maar we hebben al verschillende vrijwilligers die iets willen doen. Daarom denken we er ook aan om patat te gaan verkopen. Zoiets heb je hier in het dorp nog niet en misschien kunnen we dat met vrijwilligers toch voor elkaar krijgen.”

Het nieuwe dorpshuis zal geopend worden op 9 november aanstaande. Om 14:00 uur is de opening voor genodigden en Lutjegasters, vanaf 15:30 uur is er een open huis voor iedereen. ’s Avonds is het gebouw weer voor de Lutjegasters, die er een dorpsfeest hebben.