De Flambou

0
126
Ongenode gast senioren festival 3

Datum: 16 oktober

Tijd: 11.45 uur

Senioren met muzikaal talent uit het Noorden van Nederland verzamelden zich afgelopen woensdag in de Flambou in Surhuisterveen. De Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân organiseerde hier voor de elfde keer het Noordelijk Senioren Festival voor koren en orkesten. Van 9.30 tot 17.00 uur, de hele dag lang, was er muziek te horen van maar liefst 12 koren en orkesten. De dag werd geopend door niemand minder dan burgemeester Gerben Gerbrandy, waarna de senioren in kwestie hun beste beentje voorzetten om het publiek te plezieren met de mooiste noten. De (On)genode gast kwam halverwege de dag langs om even mee te genieten van de gevarieerde muziek. Eenmaal in de Flambou bleek de zaal waar gemusiceerd werd niet toegankelijk te zijn tijdens de optredens. Het optreden van het Drents Senioren Orkest moet daarom vanaf de gang beluisterd worden. Op de gang verzamelen zich al een aantal dames van het Seniorenkoor Jubilate uit Joure. Zij zijn de volgende muzikanten die op het programma staan. Zenuwen hebben de dames geen last van. Zij hebben samen al zoveel jaren op het podium gestaan, dat een optreden weinig extra spanning oplevert. De dames hebben er wel zin in. ‘Als wij maar kunnen zingen, dan is het ons goed,’ aldus één van de dames uit Joure. Wanneer er in de zaal geapplaudisseerd wordt, glipt de (On)genode gast samen met een aantal koorleden de zaal in. Het laatste nummer van het Drents Senioren Orkest, het Klezmer Karnival, kan daardoor nog vanuit de kerkbanken beluisterd worden. Wanneer de (On)genode gast de zaal in kijkt, valt het op dat er niet veel publiek is. En het publiek dat er is, bestaat, gezien de koortenues van de gasten, voornamelijk uit deelnemers uit andere koren en orkesten. Het lijkt de orkestleden van het Drents Senioren Orkest niet te kunnen deren. Zij spelen naar hartenlust het vrolijke nummer. Een kijkje in het orkest leert dat de senioren van tegenwoordig gewoon een stel hippe ouderen zijn. Het beeld van bejaarden met steunkousen wordt van de tafel geveegd. Dat beeld wordt een beetje anders wanneer het Seniorenkoor Jubilate uit Joure het podium op komt. De één moet met behulp van een kruk het podium betreden, een ander wordt in een rolstoel het podium opgeduwd. Of de gemiddelde leeftijd van dit koor is heel veel hoger dan dat van het Drents Senioren Orkest, of men blijft in Drenthe langer jong. Ondanks dat het een staand optreden betreft, staan er toch een aantal stoelen op het podium. Degenen die iets slechter ter been zijn, kunnen op die manier tussen de nummers door even gaan zitten. Wanneer dirigent Hielke Faber het koor ‘Niet als een magische kracht’ laat inzetten, blijkt dat er nog behoorlijk wat power in de stemmen van deze senioren zit. Uit volle borst zingt het koor hun geestelijke liederen. Na ‘Niet als een magische kracht’ volgen de nummers ‘Dit is een morgen als ooit de eerste’, ‘Er is een God die hoort’, het Duitse ‘Herr, deine Güte’ en het Friestalige ‘Myn God, Myn Hear’. Bij het publiek vallen de liederen zeer in de smaak. Na twintig minuten is het 54-leden tellende koor echter al klaar, en kunnen de muzikanten beginnen aan een stevige lunch. Voor een aantal ensembles zit het musiceren er vandaag alweer op. De andere groepen verschijnen na de pauze op het toneel. Duidelijk is zeker dat er zich nog heel wat muzikaal talent bevindt onder de senioren uit het Noorden.

 

Ongenode gast senioren festival

Ongenode gast senioren festival 2