De jaren vijftig komen tot leven

0
195
Zuidhorn KC Johnny Cash-1

Johnny Cash Tribute

ZUIDHORN – Tien jaar geleden precies, overleed Johnny Cash, een icoon in de muziekwereld. Twee vrienden, beiden liefhebbers van niet alleen zijn muziek, maar ook de tijd waarin deze muzikant doorbrak, vonden het hoog tijd de jaren vijftig eens tot leven te wekken in Zuidhorn. Wat spontaan begon met een simpel idee is uitgegroeid tot de Johnny Cash Tribute op zaterdag 2 november in Hotel in ’t Holt te Zuidhorn. Een beperkt aantal kaarten is nog beschikbaar.

“Ik zeg altijd wel dat ik in de verkeerde tijd ben geboren”, vertelt William Ermens lachend. Samen met Hendrikus Boersma zette hij de bijzondere avond op. Een klusje wat eerst wat licht werd opgevat, maar nog best pittig bleek. “Het begint allemaal heel spontaan; je bedenkt het zo even. Toen wisten we nog niet wat er allemaal bij kwam kijken en vooral ook wat het betekent zo’n zaal vol te krijgen. Want dat is toch veel gezelliger”.

Én doet meer eer aan de tijd die de heren zo liefhebben. “Velen spreken bij de jaren tachtig en negentig al van ‘gouwe ouwes’, maar voor mij is muziek uit de jaren zestig al modern”, aldus William. “Zelf ben ik fan geworden van muziek uit de jaren vijftig toen ik hoorde dat Elvis dood ging. Dat was in 1977. Zijn muziek werd toen echt grijs gedraaid op de radio en toen was ik verkocht. Wat er mooi aan is? Dat is moeilijk”, zucht hij even, om te vervolgen: “de sfeer en de eenvoud denk ik. Het is heel authentiek. Kenmerkend is die staande bas, de contra-bas, een gitaar erbij, drums. Heel basaal misschien, maar er is nog steeds veel muziek die er veel van weg heeft. Daarnaast vind ik het vaak gezellig en positieve muziek. Alhoewel”, nuanceert hij, “Elvis was een echte ladykiller, maar Johnny Cash zijn muziek moeten we niet afschilderen als lieve muziek. Hij was een norse man en als hij zo op het podium stond met zijn gitaar en lage stem, had hij echt wat ‘dwarsigs’ in zich. Hij trok zich nergens wat van aan.”

Hoewel de jaren vijftig in het geheel tot leven moeten komen, óók in het publiek dat gevraagd wordt zich zo te kleden, draait de avond wel om Johnny Cash in het bijzonder. William pakt het allereerste singletje van de zanger erbij: ‘Cry, cry, cry’, opgenomen in de Sun Studios, ook bekend van tijdsgenoot Elvis. Een hit werd dit niet, de nummers ‘I walk the line’ en ‘Ring of fire’ zullen de meesten meer zeggen. “Johnny Cash is een zanger die eigenlijk op verschillende momenten bekend was. Hij brak door als countryzanger in de jaren vijftig, tussen namen als Elvis, Jerry Lee Lewis en Roy Orbisson. Eind jaren zestig werd hij weer bekend toen hij voor gevangenen speelde en opkwam. Ongeveer vijftien jaar geleden werd hij voor de derde keer beroemd. Met zijn rauwe en doorleefde stem wist hij op zeventigjarige leeftijd ook veel jonge mensen te raken. Het nummer ‘Hurt’ gaat echt door merg en been; uit het leven gegrepen.”

Bewust wordt er niet alleen Johnny Cash gespeeld op de avond. “Meindert Talma bijvoorbeeld, heeft een jaar of vijf geleden een cd uitgebracht met gospelnummers uit de jaren dertig die hij heeft vertaald. Dit is de muziek waar Johnny Cash veel naar geluisterd heeft als jonge jongen en wat hem heeft geïnspireerd. Bijzonder detail is trouwens dat Meindert deze avond eenmalig weer samen is met zijn begeleidingsband The Negroes.” Andere bands als Stuck Herry en Cash-Choir spelen zowel muziek van Johnny Cash als zijn tijdsgenoten. Allerlaatste act Looking4Cash speelt alleen Johnny Cash, maar neemt ook June Carter mee, zijn vrouw met hij veel zong.

Heerlijk vind William de tijd van rock ’n roll en dat gevoel probeert hij op deze tweede november mee te geven. “Het is misschien niet heel hip om eruit te zien zoals in de jaren vijftig, maar ik vind het wel grappig. Mijn drie zoons worden er bij tijden helemaal simpel van: ‘pap, mag die muziek alsjeblieft even uit?’.”

Kaarten à vijftien euro zijn te reserveren via johnnycashzuidhorn@yahoo.com of te koop bij In ’t Holt. De avond vangt aan om 20.00 uur, de bovenzaal gaat open om 19.45 uur, het café beneden is vanaf 16.00 uur geopend.