Foske Tamar van der Wal zoekt antwoord op sprint van Schouten

0
800
Foske Tamar van der Wal

HEERENVEEN – Ook na de tweede schaatsmarathon, afgelopen zaterdag gereden in Heerenveen staat Foske Tamar van der Wal nog altijd op de eerste plaats in het klassement. Toch had ze een beetje een zuur gevoel na afloop. Dat verwonderde niemand.
De kopvrouw van Okkinga Communicatie zag de zege in de laatste meters opnieuw aan zich voorbij gaan en ook de dame voor wie ze moest buigen was dezelfde dan vorige week: Irene Schouten. Weer was het Van der Wal die aanviel in de laatste bocht, met de hete adem van Schouten in haar nek, in het besef dat Schouten in supervorm steekt en beschikt over een dodelijke sprint, maar ook slechts alleen aanvallende aspiraties heeft in de slotsprint. Het zijn schaatsers als Van der Wal die de sport kleur geven. Zij is het die de aanval niet vreest, net als de nederlaag. En hoe groot de teleurstelling na afloop ook was en de verleiding aan- en opmerkingen te hebben op de stijl van haar concurrente, dat deed ze niet en onderscheidde zich als een groot sportvrouw. “Ik moet zelf harder rijden. Ik weet precies hoe Irene rijdt. Ik kan dat niet en zou dat ook niet willen. Natuurlijk ben zijn we in de ploeg aan het nadenken over een manier hoe we haar kunnen verslaan. Het belangrijkste is echter gewoon harder rijden en misschien af en toe een beetje slimmer,” zucht Van der Wal die zich wel weer nadrukkelijk met tussensprints bemoeide en er twee won. Dankzij de daarmee verdiende punten wist ze de eerste plaats in het algemeen klassement te prolongeren. “Natuurlijk is het algemeen klassement mooi, maar mij gaat het om dagzeges. Het is nog vroeg in het seizoen. Ik moet nog wat groeien en sneller worden. Dat is het enige echte antwoord dat ik Irene Schouten kan geven.”

Voor Danielle Lissenberg – Bekkering was er geen rol van betekenis. Ze moest genoegen nemen met de 20e plaats en zakte van de 9e naar de 15e plaats in het algemeen klassement. Bij de mannen in de topdivisie herstelde Pim Cazemier zich knap van zijn mislukte optreden een week eerder. Hij reed de volle 125 ronden en eindigde in de voorste regionen van het peloton. Bob de Vries won voor Arjen Stroetinga en Gary Hekman die respectievelijk tweede en derde eindigden.