“Hoe moet dat straks met Sint Martinus?”

0
123

Buren wil veroordeelde pedofiel niet terug

ZUIDHORN – Buren van een veroordeelde pedofiel uit Zuidhorn, zien zijn terugkomst naar de straat, eind deze maand, niet zitten. Dat maakten zij burgemeester Bert Swart en enkele agenten vorige week duidelijk tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis. De buren willen niet dat de man, die zijn kinderen misbruikte en 6000 afbeeldingen van andere kinderen op zijn pc had, terugkomt naar de straat. Ze vrezen voor de veiligheid van hun eigen kinderen.

“Niemand zit hier op te wachten,” zegt Adrie Oostenbrug, namens de verschillende ouders. Zelf heeft hij drie kinderen in de leeftijd van 5, 6 en 8 jaar. “De gemeente ziet geen reden om hem te weigeren. Zij denken dat hij het niet weer zal doen, maar dat is makkelijk denken.” De buren zouden liever hebben dat de man zijn huis verkoopt en zo snel mogelijk vertrekt. “Hij heeft wel een probleem. Als hij op de fiets stapt zal niemand hem groeten en het zal me ook niks verbazen als de verwensingen naar zijn hoofd vliegen. Uiteindelijk beperkt dit onze eigen kinderen. Hoe moet het straat met Sint Martinus of sponsorlopen. De kinderen gaan dan bij iedere deur langs.”

Tijdens de informatieavond werden de buren bijgepraat over de terugkeer. “De gemeente zegt dat ze het officieel niets hoeven doen. Het was uiteindelijk een mededeling. Voor ons was het heel kort door de bocht,” zegt Oostenbrug. “Hier in de straat zitten drie gastouderbureaus. Wat ook opviel was dat de mensen met jonge kinderen niet waren uitgenodigd. Misschien wilden ze geen onrust veroorzaken, maar dat doen ze zo dus wel.”

Wat hem het meest steekt, is dat de pedofiel nooit spijt van zijn daden heeft betuigd. “Hij zal niet direct een kind van de straat plukken, maar wie zegt dat hij niet weer hetzelfde gaat doen. Er stonden toen 6000 foto’s en honderden filmpjes op zijn computer. Hij had toen geen spijt, dat vond ik nog wel het ergste. Hij vond zelf dat er niks aan de hand was.”

Of er acties komen weet Oostenbrug niet. “We moeten het nu eerst maar even laten bezinken. We kunnen wel met spandoeken gaan staan, maar zo zijn we hier niet in Zuidhorn.”

Burgemeester Bert Swart (CDA) zegt in een reactie dat de gemeente zich voor de keuze van de uitgenodigden heeft laten adviseren door de reclassering. “Daarbij hebben we niet gekeken naar de leeftijd en ook niet die van de kinderen. Het kan best zijn dat oudere mensen weer kleinkinderen hebben waar ze zich zorgen om maken. Je moet ergens een ring er omheen doen. Het is een lange straat, dus elke grens die je trekt is arbitrair. Als we bijvoorbeeld de hele Bongerd zouden doen, moet je ook andere straten uitnodigen.”

Swart zegt de onrust te begrijpen. “We willen dit zo zorgvuldig mogelijk doen. Eén keer per week zal er iemand van de reclassering langskomen. Daar hebben wij om gevraagd. We hebben ook contact met zijn zussen en zwagers. De reclassering zal gesprekken voeren en hem in de gaten houden. Voor de inwoners hebben we één rechtstreeks aanspreekpunt, zodat mensen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zij is van alles op de hoogte.”

Voor Swart is het de eerste keer dat hij een dergelijke situatie meemaakt. “Op Schiermonnikoog heb ik zoiets nooit gehad en in Winsum ook niet. Als gemeente is het niet verplicht om de buren hierover te informeren, maar wij willen er heel open over zijn.” Toch moet Swart bekennen dat hij niet overal van de op de hoogte kan zijn. “Bij zwaardere gevallen wordt de burgemeester bij vrijlating geïnformeerd, maar als zo’n persoon naar een half jaar weer verhuist, wordt dat een burgemeester niet verteld.”