Hotel Aduard

0
195
Aduard bedrijvenbeurs Zuidhorn-2

Datum: 16 oktober 2013

Tijdstip: 16.00 uur

‘Tout le ondernemend monde’ uit Zuidhorn had zich afgelopen woensdag verzameld in Hotel Aduard. Daar werd een eigen Ondernemersbeurs Zuidhorn georganiseerd welke beloofde een unieke opzet te hebben. Netwerken en rondneuzen, koppies kijken en handen schudden; daar kan de Ongenode Gast natuurlijk niet tussen ontbreken.

Het is al snel namen pennen, eenmaal binnengekomen. Abbe Borger, Bianca Brons, Jan Oomkes, Aernout Steegstra, Hein Buist, ondernemend Zuidhorn is werkelijk waar goed vertegenwoordigt. Zo tegen het einde van de middag lijken de koppies na ruim vijf uur netwerken ietwat vermoeid, maar nog altijd wordt er overal gepraat. Een stralende Minke Kingma zorgt als altijd voor een gastvrij onthaal. Haar prachtige outfit steekt af tegen het veelal zakelijk grijs wat er rondloopt. “Het is een feestdag”, vindt ze, “dus dan kun je zoiets aan.” Ze is meer dan tevreden over de dag. “De zon schijnt hier prachtig naar binnen en het weiland is mooi droog dus de auto’s kunnen daar staan en ze willen allemaal blijven”, zegt ze doelend op het diner en spel wat de ondernemers wacht.

Maar zover is het nog niet. Eerst eens gewapend met dé vraag van de dag door de zaal: ‘wat levert zo’n dagje netwerken nou op?’ Richard Kikstra moet er even over denken. “Het is een goede gelegenheid om contacten te leggen”, is zijn toch wel ietwat politiek correcte antwoord. Ietwat teleurgesteld wordt zijn buurman aangekeken. Peter Woerde blijkt een goochelaar en al gauw zijn we verwikkeld in munten die verdwijnen en pennen die tevoorschijn komen. Leuk, maar is dit nou netwerken? “Voor mij is het belangrijk mijn trucs te laten zien. Pas als mensen het gezien hebben, hebben ze zoiets van: goh wat leuk.” Op beurzen is Peter niet vreemd. “Ik word regelmatig ingehuurd voor grote beurzen om mensen naar een stand te lokken.”

Zoals al van tevoren aangegeven, is er hier in Aduard geen sprake van stands. Speciaal ontworpen dubbele statafels vullen de ruimtes en de ondernemers worden vooral gestimuleerd met elkaar te praten en dus te netwerken, in plaats van de, op dit moment in elk geval spaarzame, bezoekers te informeren. De gemeente Zuidhorn heeft een geheel eigen tafel als enige en doet ook niet mee aan het verplichte wisselen. Deze dag is zij laagdrempelig benaderbaar. Waarbij de Ongenode Gast direct visioenen krijgt van één grote klaagbaak; dit is hét moment om eens over die losliggende stoeptegel te praten. “Nee hoor”, lacht bedrijvencontactpersoon Bert Groenewold, “dat is absoluut niet aan de orde. Ik werk nu vijf jaar als bedrijvencontactpersoon en als er iets, dan bellen de bedrijven mij wel. Ik zeg niet voor niets: praat met de gemeente, niet onderling over de gemeente.” Dan nog tijd voor de vraag van vandaag, wát levert dit op? “Ik denk dat je als ondernemers in de regio elkaar moet kennen”.

Zo te zien lijkt dat wel te lukken. Werkelijk overal staan groepjes mensen met elkaar te praten. Weer is het namen pennen: René Stegenga, Johan HC Vergonet, Fred Stol en Johan Arkema flitsen voorbij. Slager Henk Boersema is een goed volgend slachtoffer voor dé vraag. Is netwerken ook zinvol voor hem? “Het is moeilijk te peilen”, is zijn eerlijke antwoord. “Als je er niet staat, brengt het sowieso niks. Morgen verkoop ik er vast geen ons meer om, maar het kan best zijn dat er eind deze maand wel een mooie order binnenkomt.”

In de hal netwerkt Edwin Vis op geheel eigen wijze met powerpainten, hét alternatief voor powerpoint. Bij de opmerkingen ‘ik hou van kletskleuren’ en ‘ik ben een kameleon in de dingen die ik doe’, raakt hij de Ongenode Gast ietwat kwijt en komen we nog niet echt tot een antwoord wat zijn netwerken oplevert. Arina Havinga, net vijftig en net oma geworden, maar hier aanwezig als makelaar, heeft een helderder antwoord. “Het is belangrijk zaken te doen met andere ondernemers in de omgeving.” Jeroen Hummel, samen met Jenze Kingma, welke niet te strikken is deze middag, initiator, is het simpelst in zijn antwoord. “Hoe het netwerken is? Nét werken”, zegt hij met een brede lach. Er is genoeg te lachen voor hem, gezien de tevreden deelnemers aan de beurs. “Elke tafeltje is lekker in gesprek met elkaar, dat is toch mooi om te zien? Wat je hier uithaalt, uit zo’n dag netwerken, is aan jezelf. Maar als organisatie hebben we er alles aan gedaan om het voor de deelnemers zo interessant mogelijk te maken. Met de tafelindeling hebben we vier uur gezeten.”

En gezien de constant in gesprek zijnde aanwezigen loont het. Nog één keer namen pennen: Joost Mulder, Patrick Wijninga, Marleen Tent, Cor Klaver en Abeldina Kajuiter. Klaar met handen schudden en antwoorden zoeken wordt het tijd te gaan. Het smeuïge antwoord waarop gehoopt was van tevoren, is niet naar boven gekomen. Op de parkeerplaats komt burgemeester Bert Swart net aangereden en het gesprek met hem neemt al snel de wending richting de dingen die niet in de krant moeten komen. Wordt deze Ongenode Gast dan toch nog interessant hoor ik u denken? Nee, want zoals gezegd en deze middag vaker ingefluisterd: “dit moet niet in de krant komen”.

 

Aduard bedrijvenbeurs Zuidhorn-5