Niet voor mensen met een zwak hart: Spooktocht door het NAM-park

0
210
Zuidhorn Spokentocht-1

Nieuwe gemeente brede opzet SWgZ

ZUIDHORN/KOMMERZIJL – Wie houdt van griezelen, niet bang is voor het donker en beschikt over een sterke blaas en dito hart, kan binnenkort helemaal aan zijn trekken komen. En wie deze eigenschappen niet heeft, maar stiekem toch nieuwsgierig is geworden ook. Op 15 november organiseert het jongerenwerk van de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) een echte spooktocht. “De allervetste”, aldus Bart Brandts Buys. En dankzij een nieuwe opzet voor en door jongeren uit de hele gemeente Zuidhorn.

Drie jaar geleden organiseerde de jongerenwerkers van Jongerencentrum Avalon voor het eerst een spooktocht. Ook toen griezelden de deelnemers heel wat af in het NAM-park bij Kommerzijl. Niet voor niets bleef de tocht bij en spreekt menigeen er ook nu nog over. Hoog tijd dus om er nieuw leven in te blazen. Bewust is er wel gekozen voor een nieuwe opzet. “New and improved”, zoals jongeren dat zo mooi kunnen zeggen. “De bedoeling is echt de hele gemeente erbij te betrekken”, aldus Bart. “Vaak is het zo dat als we vanuit Zuidhorn een activiteit organiseren, er toch ook voornamelijk jongeren uit Zuidhorn op af komen. Daarom hebben we besloten de organisatie te verdelen. Jongerenwerkers, stagiaires en vrijwilligers zullen deze gezamenlijk oppakken. Het is de bedoeling dat centraal de grote lijnen worden uitgezet, waarna er in ieder dorp een actiecomité wordt gevormd, wat zelf verantwoordelijk is voor de invulling van hun stukje spooktocht. Natuurlijk begrensd aan kaders, maar het mooiste is dat zij er helemaal voor mogen gaan hun stukje zo erg mogelijk te maken”, zegt Bart met een duivels lachje.

Want niet voor niet sprak hij al over de “allervetste spooktocht ooit”. “We willen de mensen niet alleen laten schrikken met een spook uit de bosjes, maar ze echt uit de realiteit halen. Dat ze het gevoel hebben van: dit klopt niet, ik zie dingen die er niet zijn. Het NAM-park leent zich er perfect voor: duistere hoekjes en rietlandschap.” Overigens zijn niet alleen jongeren vanaf 12 jaar met lef welkom; ook ouders/ouderen zijn van harte welkom de tocht te lopen. Dus trainen die blaas en kraken die hersens op zoveel mogelijk enge ideeën. Meer informatie is te verkrijgen via de site van SWgZ of in de jongerencentra in de dorpen.