Spelweek Visvliet veertig jaar jong plezier

0
1531
visvliet feestje 1

VISVLIET – De spelweek in Visvliet viert dit jaar haar veertigjarig jubileum. Afgelopen zaterdag werd er uitgebreid stilgestaan bij het heuglijke feit. Voor de kinderen was er ’s middags een verrassingsfeest, waarop het optreden van Clown Chip het hoogtepunt was. ’s Avonds verzamelden ouders, oud-bestuurders en inwoners van het dorp zich voor een gezellig samenzijn. Herinneringen werden opgehaald aan de hand van oude film- en diabeelden.

Het bestuur hoopt dat de spelweek een langer leven beschoren is, dan de onlangs gesloten basisschool. Juist nu deze plek waar de kinderen uit het dorp elkaar troffen en samen speelden is verdwenen, is de spelweek belangrijk om toch die sociale binding onder de kinderen te versterken. “Dat is voor ons erg belangrijk”, aldus bestuurslid Roelie Arkema. “We hopen dat de kinderen toch die ene week, al is het maar erg weinig, er samen aan mee doen.” Ergens hopen ze de activiteiten uit te breiden. “Een aantal ouders spreekt wel over plannen om elke maand iets voor de kinderen te organiseren. Zelf organiseerden we in het verleden ook activiteiten in de herfst- en voorjaarsvakantie, maar we merkten dat hier te weinig animo voor is.” Wél verzorgt de spelweek het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Bang voor de toekomst is Roelie niet echt. “Tuurlijk speelt het hier dat er steeds minder kinderen in het dorp wonen, maar gelukkig zijn er net nog weer een aantal gezinnen met kinderen hier komen wonen. Bovendien trekt de spelweek ook kinderen uit andere dorpen en zijn er neefjes of nichtjes aanwezig, dan doen die ook gezellig mee.”

De spelweek is dan ook “gewoon heel gezellig”. Ieder jaar wordt er een ander thema gekozen, waar om heen leuke activiteiten worden bedacht. Zo stopte de trein speciaal nog eens in het dorp, toen het station al was opgeheven, maar het thema van de spelweek ‘vervoer’ was. Een ware traditie is het huttenbouwen, met het overnachten hierin als waar hoogtepunt. “Ja, dat slapen in de hutten is voor velen echt fantastisch. Hoewel we dan vooral praten over niet-slapen”, lacht Roelie.