Van der Leij-familie maakt nieuwe start

0
179
WYNS - van der leij

WYNS/FEANWÂLDEN – Het is woensdag 20 februari 2013 wanneer er in de grote kop-hals-rompboerderij van Jan van der Leij in Wyns brand uitbreekt. De romp van de grote monumentale boerderij wordt bij de brand verwoest. In de boerderij bevindt zich niet alleen de bed and breakfast ‘Gast op stal’, maar ook de galerie ‘Gallerleij’. Hier exposeert Jan van der Leij samen met zijn broer Feike en zijn zus Anneke hun eigen kunst. Ook neef Ruurd Jelle exposeert in deze ruimte met zijn natuurfotografie. Het viertal begon de Galerleij in januari 2011. De opening werd druk bezocht, en ook na de opening was de galerij een succes. ‘We hadden nooit kunnen vermoeden dat dat twee jaar later alweer ten einde zou komen,’ zegt Jan. Bij de brand gingen ongeveer honderd schilderijen verloren, en ook een aantal foto’s op canvas van Ruurd Jelle overleven de brand niet. Nu, meer dan een halfjaar na de brand, exposeert het viertal weer gezamenlijk. In de Schierstins in Feanwâlden werd afgelopen zaterdag de opening gegeven van de expositie die te zien zal zijn tot en met 9 december 2013. ‘We werden door de Schierstins gevraagd om hier te exposeren. Bij de brand waren tientallen werken verloren gegaan. Een aantal werken die in het woongedeelte van de boerderij hingen, hangen nu hier. Maar ook werken van na de brand,’ vertelt Jan. Pas een paar weken geleden pakte hij voor het eerst na de brand de kwast weer op. ‘Daar ben je eerst niet mee bezig. Vanaf het moment van de brand tot nu zijn we in gevecht met de verzekeraar. We willen dolgraag de romp van de boerderij weer opbouwen. Tot nu toe zijn de onderhandelingen zonder resultaat. Dat vreet al je energie, schilderen kom je dan niet aan toe.’ Toch wist Jan genoeg werken te maken om samen met zijn broer, zus en neef een complete expositie te kunnen vullen. Het is een expositie geworden met veel variatie. ‘Ieder van ons heeft een compleet andere stijl,’ vertelt Ruurd Jelle. ‘Ik ben de enige van ons vieren die fotografeert.’ De drie schilders hebben ook elk hun eigen stijl. Zo werkt Feike met schroevendraaiers en bouwmarktverf, werkt Jan het liefst met zo weinig mogelijk middelen en is Anneke juist uitbundig in haar werk. ‘En mensen vragen nog wel eens bij foto’s van Ruurd Jelle of het nou een schilderij is of een foto. Zo dicht zit dat bij elkaar,’ vertelt Jan. De expositie is voor de Van der Leij’s een nieuwe start te noemen. Toch is het nog niet zo zoals het wezen moet. ‘Wat we het allerliefst willen is gewoon weer de ‘Gallerleij’ opstarten, zoals we daar in 2011 mee begonnen zijn,’ zegt Jan. ‘Maar voor nu is dit een hele fijne gelegenheid om te exposeren. Het is een fijne herstart, op een prachtige locatie. Dat geeft absoluut een meerwaarde aan het geheel,’ vertelt Feike. In hun werken zijn de vier kunstenaars heel verschillend, al zijn de thema’s natuur en landschappen terugkerende thema’s. ‘Verder is de enige overeenkomst onze achternaam,’ lacht Jan. De familieband, die altijd al sterk was, werd na de brand alleen nog maar sterker. ‘De band was er altijd al, anders begin je samen niet een galerie. Die band is nu echt bevestigd.’ Het is een van de weinige lichtpuntjes die de familieleden uit de brand hebben weten te halen. Maar het is wel een stevig lichtpunt, waarop voortgeborduurd kan worden. De expositie ‘4x Van der Leij’ is te zien in de Schierstins in Feanwâlden van 19 oktober tot en met 9 december. De expositie is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt €2,-, voor donateurs en kinderen tot en met 12 jaar gratis.