“We hebben risico genomen. Shit happens” – Grootegast

0
1567

Faillissement Zarya mogelijk strop voor Grootegast

GROOTEGAST – Het faillissement van restaurant Zarya kan de gemeente Grootegast een strop opleveren van € 167.000. Dat is afgelopen week berekend. Dat bedrag staat de gemeente namelijk nog garant voor restaurant Samiramis van ondernemer Samir Salem, dat tot voor de zomer in het pand gevestigd was. Na de verhuizing van het restaurant gingen de zaken in het pand aan de Hoofdstraat al snel minder. De curator stelt nu een onderzoek in.

Het had het eetpaleis van Grootegast en omgeving moeten worden: restaurant Samiramis aan de Hoofdstraat. In 2008 besloot het gemeentebestuur voor een bedrag van twee ton garant te gaan staan voor de bouw. Volgens burgervader Kor Dijkstra toen een noodzakelijk iets om de ondernemer in het dorp te houden. De ondernemer had het geld nodig omdat zijn vorige restaurant afgebrand was.

Nu staat de situatie er minder florissant voor. In de afgelopen maanden werd het bedrijf overgenomen door Salem’s neef, die nog geen honderd meter verderop het bedrijf een nieuwe locatie gaf. In het oude pand begon Salem een Live Cooking restaurant, waar mensen voor een vast bedrag konden eten. De zaken gingen uiteindelijk zo slecht dat begin deze maand de rechtbank het faillissement uitsprak. Salem werd persoonlijk failliet verklaard, omdat de zaak geen BV maar een eenmanszaak was.

Een curator mag nu uitzoeken welk bedrag de verschillende schuldeisers nog kunnen krijgen. De komende week wordt daarom alles getaxeerd en gaat de boedel in de verkoop. Ook het pand wordt te koop aangeboden. “Dat zal niet eenvoudig worden, want het is een enorm restaurant,” meldt curator Sander Vos. Wanneer de verkoop niet genoeg oplevert om alle rekeningen te betalen, mag de gemeente bijspringen voor zo’n € 167.000.

Waar ook onderzoek naar gedaan zal worden is de inboedel. Een deel van de attributen uit het oude pand, pronken nu namelijk in het nieuwe Samiramis. Een voorbeeld zijn de lampen. “Dat is mij ook opgevallen,” zegt Vos. “Ik wil niemand in staat van beschuldiging stellen, maar ik ga wel uitzoeken hoe alles daar gekomen is en of daar een reële prijs voor betaald is. Als dat niet zo is, dan zijn er zaken uit het faillissement onttrokken.” Dit kan er toe leiden dat restaurant Samiramis afstand moet doen van de spullen of hier een hoger bedrag voor moet betalen. Wat het ook wordt, Vos wil er niet op vooruit lopen. Wat hij wel kan vertellen is dat meerdere mensen contact met hem hebben opgenomen om de zaak te bekijken. Tot een concrete overname is het niet gekomen.

Gemeenteraadsleden zijn niet blij met de gang van zaken, maar bekennen ook dat zij nooit voor de plannen zijn gaan liggen toen het college ermee kwam. Alleen de PvdA claimt altijd tegen geweest te zijn, iets wat andere partijen nooit zo ervaren hebben. Myra Eeken (PvdA): “Er was de angst dat het een hoop geld zou gaan kosten en dat is nu ook gebeurd. Aan de andere kant is het besluit wel met een meerderheid van stemmen genomen, dus je moet niet achteraf zeuren. De crisis is deze ondernemer fataal geworden, dat gunt niemand hem.” Zelf deed Eeken toentertijd de PR voor de onderneming. “Dat het nu op de gemeente afkomt is dubbele pech.”

Spijt hebben de overige raadsleden niet van de beslissing de garantstelling te steunen. Harry van der Tuin (CDA) zegt niet per definitie tegen steun van de gemeente te zijn. “Je had toen een situatie, waarbij we snel moesten handelen. Als we niks gedaan hadden, was hij naar Roden of Leek gegaan. Dat wilden we niet. We hebben risico genomen en dat gaat ook wel eens mis. Shit happens.” De VVD wil wel een onderzoek naar de gang van zaken. Volgens Van Werven moet de garantstelling namelijk veel lager zijn en kan de gemeente op deze manier nog iets besparen. Jan Wessels (GL) denkt dat bij volgende plannen vooral gekeken moet worden naar het ondernemersplan en ‘de type mens’ die ermee komt. “Daarmee wil ik niks zeggen over deze ondernemer,” benadrukt hij. “Als je met een kleine subsidie 100 mensen aan het werk kunt houden, kan ik me voorstellen dat wij dat steunen.” VZ2000 wil eerst het rapport van de curator afwachten. De ChristenUnie was niet bereikbaar voor commentaar.