week 43

0
138

Ik schrijf dit verhaaltje met enige schroom. Want ik besef heel goed, dat ik hiermee illusies verstoor en zelfs grote trammelant in uw huwelijk kan veroorzaken. Maar ik, onafhankelijk journalist en dús waarheidsvinder, móet mijn plicht doen. Misstanden aan de kaak stellen. Taboes doorbreken. Registreren waar het op staat. U de waarheid en niets dan de waarheid vertellen. Ongeacht de consequenties. Voor u en voor mij. En daarom dit:

Mannen zijn niet – en ik hoop dat het woordje ‘niet’ vet wordt gedrukt – kleinzeriger dan vrouwen. Integendeel zelfs! Een man die met een griepje meteen maar op de bank gaat liggen ís geen zielige man, zoals zijn partner met een zekere grimmigheid gekoppeld aan een onbestemde ‘verongelijkheid’ vaststelt, als hij zich niet lekker voelt. Dit zuig ik, uitdrukkelijk niet-kleinzerige-man, niet zo maar uit mijn geblesseerde duim, waardoor ik amper kan typen. Dit is wetenschappelijk vastgesteld. In Amerika. En ook hier, in ons eigen landje. In de VS werd vorig jaar een groot wetenschappelijk onderzoek verricht naar de sekseverschillen bij pijn. En daaruit is onomstotelijk vast komen te staan, dat vrouwen pijngevoeliger zijn. Aan de hand van onderzoek bij een grote groep mannen en vrouwen met dezelfde aandoeningen is namelijk gebleken, dat de pijnscores bij de dames maar liefst twintig procent hoger liggen dan bij de heren. Nogmaals, het is écht niet anders: Mannen zijn en blijven het sterke geslacht. Experimenten in Nederland, bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, leverden hetzelfde voor vrouwen pijnlijke resultaat op.

Waar die lagere pijngrens bij vrouwen vandaan komt, lichten wetenschappers, heel kort door de bocht vertaald, als volgt toe: Vrouwen hebben namelijk meer pijnreceptoren in hun huid. Daardoor gaan er meer pijnprikkels via het ruggemerg naar de hersenen, die deze vervolgens registreren. Want, let op: Pijn is pas pijn als het tussen de oren zit.

Daarom dit welgemeende advies aan alle door hun partner wel eens van kleinzerigheid betichte mannen: Knip dit wetenschappelijk verantwoorde stukje uit en bewaar het goed. Als uw partner ooit nog eens smalend over uw kwaaltjes schampert, kunt u haar hiermee om de oren slaan. Beter nog: er tussen. Dan voelt ze uw pijn ook.

Henk Hendriks