“Zuidhorn, sluit je aan!”

0
143
Grootegast opening voedselbank-5

Voedselbank geopend met boodschap

GROOTEGAST – Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag aan de Bovenweg in Grootegast de Voedselbank geopend. Bij het depot kunnen minima uit de gemeente Grootegast terecht voor een voedselpakket. Noodhulp, zoals de initiatiefnemers het noemen. Bij de opening waren ook veel politici, waaronder wethouder Kor de Wagt (PvdA) van de gemeente Grootegast. Hij riep de gemeente Zuidhorn op mee te gaan werken in het project.

Vele sprekers kwamen aan het woord, waaronder voorzitter Trija Fleer. Zij vertelde onder meer over de speerpunten, die de voedselbank heeft. Eén daarvan zijn kinderen en jongeren. “Zij maakten gedichten voor de voedselbank. Ik was er van ontdaan. We willen er een boekje van maken.” Ook ging het over de belangstelling voor het initiatief, dat met de dag groeit. “Het gaat voortvarender dan gedacht. Er is hard gewerkt om alles operationeel te krijgen. We wilden klein beginnen en langzaam uitbouwen, maar dat lukt niet. We begonnen met vijf pakketten, dat werden al snel tien en inmiddels delen we 33 pakketten uit. Ook staan er nog zeven mensen op de wachtlijst.”

Depothouder Pop Poelman zei trots te zijn er te mogen werken. “We proberen de mensen van alles mee te geven. Daarbij houden we de schijf van vijf in de gaten.” Henny Swieringa: “Iedereen wordt hier met liefde en respect behandeld. Het kan namelijk iedereen overkomen dat je naar de voedselbank moet. Ook is niet iedereen in staat een goed leven te leiden, maar we moeten niet denken dat het daarom zielige mensen zijn.”

Namens de gemeenten Grootegast mocht wethouder Kor de Wagt het woord voeren. Hij verbaasde zich erover dat de gemeente Zuidhorn zich nog niet bij het initiatief heeft aangesloten. “Een tijdje geleden sprak ik hierover met wethouder Bert Nederveen van de gemeente Zuidhorn. Hij zag toen de noodzaak van de voedselbank niet in. Gelukkig is dat nu veranderd en ik mag hopen dat het college en de raad positief tegenover de voedselbank staan. Het draagvlak is enorm.” Volgens de wethouder moet de voedselbank ook een signaleringsfunctie hebben om mensen door te verwijzen naar andere instanties. “De voedselbank moet geen vangnet, maar een springplank zijn. Ik zou willen dat de voedselbank uiteindelijk ook weer kan stoppen. Dan kom ik graag de stekker eruit trekken.” Van de gemeente Marum kreeg de voedselbank nog een envelop met inhoud.

Naast het uitdelen van voedsel, wil de organisatie ook op andere manieren mensen ondersteunen. Fleer: “Uit gesprekken met leerkrachten horen wij dat kinderen niet naar school gaan als ze jarig zijn, omdat de ouders geen traktatie kunnen betalen. Dat is heel erg. Samen met Stichting Jarige Job willen we iets voor die kinderen gaan betekenen.”

Jaarlijks worden de klanten van de voedselbank gescreend. Gekeken wordt dan naar de financiële situatie en de vraag of zij nog langer recht hebben op een pakket. Fleer: “Deze plek is echt bedoeld voor mensen die in nood zijn. Het is goed dat we er voor hun zijn, omdat ze anders misschien dingen gaan doen waar de maatschappij niet op zit te wachten.” De 33 pakketten die nu wekelijks uitgedeeld worden blijven niet alleen binnen de gemeentegrenzen. Bestuurslid Roel Kloosterman: “Vijftien pakketten gaan naar de gemeente Marum, twaalf naar Grootegast en zes naar Zuidhorn. Waar de zeven mensen vandaan komen die op de wachtlijst staan, weet ik niet. Privacy is voor ons heel belangrijk, dus ik hoor dat pas als ze door de screening heen zijn.”