De Leegens, Doezum 22-10

0
234
doezem huis vd sport 1

Datum: dinsdag 22 oktober 2013

Tijdstip: 15.30 uur

De uitnodiging is veelbelovend. Grootegast heeft namelijk een sportinstuif op het programma staan waarbij GSV Let’s Move, Judovereniging Grootegast en TV de Noord. De redactie van De Streekkrant is namelijk in de ban van sport, want onlangs deden fotograaf Erik Veenstra, vormgever Ruud van Adrichem, verkoper John Douwes én redactrice Liesbet Hulshof mee aan de 4 Mijl van Groningen. De Ongenode Gast bleef gelukkig in zijn rol en keek enkel toe.

Eddy van der Let van Huis voor de Sport Groningen is erin geslaagd een mooi programma in elkaar te zetten, zo blijkt bij aankomst. Tussen half twee en drie uur kunnen kinderen tussen twee en zes jaar oud deelnemen aan het programma van de drie verenigingen. Astrid Witte van Grootegast Spelenderwijs in Beweging is er ook en zij is met name een groot voorstander om kinderen zo vroeg mogelijk met sport te laten beginnen. Vandaar dat ook zij een stevige vinger in de pap heeft geroerd wat betreft de organisatie. “Op die leeftijd leren kinderen al te bewegen, dat is heel belangrijk. Het voegt ook voor deze categorie zeker iets toe.”

Namens de Judovereniging is Lars van der Til aanwezig als trainer. Van der Til is nog altijd begin twintig, maar heeft zijn kimono als actief judoka aan de wilgen gehangen. En dat is bijzonder, want als twintiger plaatste de inwoner van Grootegast zich voor het NK Judo. “Het plezier was echter verdwenen”, vertelt hij. “Het was teveel moeten en te weinig plezier. Nu ik gestopt ben geef ik diverse clinics en dat doe ik met veel plezier. Met judo worden de kinderen weerbaarder en leren ze hoe te vallen. Stoeien is in dit proces heel belangrijk, ze kunnen hun energie kwijt die ze op school niet kwijt kunnen.”

Ook TV de Noord presenteert zich deze middag in Doezum. De tennisvereniging beschikt op dit moment over zestig leden, waarvan slechts tien jeugdleden. Daar moet verandering in komen en hebben ze de uitnodiging van Huis voor de Sport Groningen en Grootegast Spelenderwijs in Beweging met beide handen aangenomen. Trainster Saskia Walstra en Henri Scheeringa zijn actief aan de slag met de kinderen. Op de vraag of er een nieuwe Novak Djokovic tussen zit, moet Walstra lachen. “Als dat zou kunnen. De kinderen hebben in ieder geval veel plezier en sommige hebben ook echt aanleg. Als vervolg op deze activiteit kunnen de kinderen tien tennislessen krijgen voor vijftig euro. Dan zijn ze nog niet eens lid. Daarnaast organiseren we ook toernooien voor de jeugd, zodat ze ook in wedstrijdverband leren tennissen. Op die manier krijgen ze er steeds meer plezier in. We hopen sowieso op reactie van belangstellenden. Is het niet van de jeugd, dan wel van de ouders die hier zijn te kijken. We organiseren ook nog een ouder/kind toernooi en werken samen met Niekerk en Oldehove. Op deze manier hopen we een stap vooruit te zetten.”

Gymvereniging Lets Move heeft in ieder geval een goed potentieel aan leden. Momenteel zijn er 250 leden van de vereniging, die onlangs is ontstaan uit een fusie tussen de gymnastiekverenigingen in Lutjegast en Grootegast. “Iedereen kan bij ons terecht, van peuters tot 55 plussers”, vertelt Geertien Horinga enthousiast. “Vanochtend hadden we Gym 4 Fun en dat was een groot succes. Recreanten die normaliter geen wedstrijden doen konden zich uitleven.” De Ongenode Gast ziet het goedkeurend aan. De nieuwe Epke Zonderland is nog niet gesignaleerd, maar dat is ook niet zo gek. Er is namelijk geen rekstok voor deze leeftijdsgroep. Gezien het gevaar van deze oefening is dat maar goed ook.

Toch zijn er diverse kinderen die uitblinken in lenigheid. Eigenlijk is de Ongenode Gast ietwat jaloers. Toen hij op zijn zesde werd gekeurd door de schoolarts, vertelde die er met enige schroom bij dat de kleine Ongenode Gast geen wereldkampioen voetballen zou worden wanneer hij groot zou zijn… Daarmee moest hij het doen. De kinderen in Doezum hebben wellicht ook deze hoop. Mocht dat niet lukken, dan is een Olympische medaille in ieder geval een andere optie. Met turnen welteverstaan. Geertien Horinga zou ervoor tekenen.

 

doezem huis vd sport 3

doezem huis vd sport 4