Debuut Elisabeth Walstra voor groot deel autobiografisch

0
296
HURDEGARYP - Elisabeth Walstra

HURDEGARYP – Twee weken geleden werd in de Primera in Hurdegaryp het boek ‘Kindsdeel, gepest, bewustwording van eigen identiteit’ van de schrijfster Alice Walsh gepresenteerd. De presentatie werd ingeleid door Emile Ratelband. Alice Walsh is een pseudoniem van de Hurdegarypster Elisabeth Walstra. Alhoewel, Hurdegarypster? Wereldburger is een titel die de schrijfster beter staat. ‘Ik ben geboren in Beetsterzwaag, maar woonde ook in Los Angelos, Chicago en Ierland,’ vertelt Walstra. ‘Kindsdeel’ is het debuut van Walstra. ‘De titel schrijver verdien ik dan misschien ook nog niet. Men zegt wel eens, pas bij drie boeken mag iemand zichzelf schrijver noemen. Zo ver ben ik nog niet, al ben ik wel al met mijn tweede boek bezig.’ Het boek ‘Kindsdeel’ is gebaseerd op eigen ervaringen, maar met de nodige fictie samen gegoten in een nieuw verhaal. Het vertelt het verhaal van Tamara, die als lerares invalt op een middelbare school. Op die school krijgt zij flashbacks naar haar eigen schooltijd. Door middel van therapie begint ze zich bewust te worden van zaken die in haar verleden hebben gespeeld. Ook een belangrijke verhaallijn is die van haar man, die als Egyptoloog slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Veel van de elementen die in het boek voorkomen hebben betrekking op Walstras eigen leven. Zo werkt zij ook regelmatig als invaller in het onderwijs, is zij net als de hoofdpersoon beeldend kunstenaar en is haar man Arabist. Ook het pesten en het bewustwording die Walstra zelf meemaakte komen in het boek aan bod. ‘Ik heb het boek drie jaar geleden al geschreven. Ik liep al zo lang rond met dit verhaal, ik wilde het gewoon een keer opschrijven. Maar pas nu, nu ik in de vijftig ben, kon ik de woorden vinden om het verhaal te maken. De woorden had ik eerder niet.’ Een toevallige bijkomstigheid aan het boek is de verhaallijn over de terroristische aanslag in Egypte. ‘Ik schreef het boek drie jaar geleden, nog voordat de Arabische Lente losbrak. Toen stond Mubarak nog aan het roer in Egypte. De geschiedenis is iets anders verlopen, maar het lijkt er toch ontzettend op.’ Ondanks dat het boek het zware thema ‘pesten’ heeft, leest het boek niet zwaar. ‘Dat vond ik heel belangrijk, dat het verhaal voor iedereen leesbaar is. In mijn kunst werk ik net zo, ik ben een minimalist, ik wil met zo weinig mogelijk woorden zoveel mogelijk vertellen. Bovendien zit er ook echt wel humor in het boek. Het moest niet te zware kost worden.’ Pesten is een thema waar Walstra graag meer aandacht voor heeft. ‘Als school kun je wel zeggen: dat gebeurt bij ons niet, maar dan lieg je. Er is geen enkele school waar het niet voorkomt. Daarnaast wordt er ook in werksfeer veel gepest, en ook in bejaardentehuizen gebeurt het. Ik wil dat pesten bespreekbaar wordt. Want zolang je er over zwijgt, verandert er niets. Bovendien wil ik dat mensen meer verantwoordelijk worden voor hun eigen gedrag. Mensen die gepest worden nemen soms noodgedwongen ontslag, terwijl juist de pester op zijn of haar gedrag aangesproken zou moeten worden. Hij zou ontslagen moeten worden!’ Het schrijven heeft Walstra behoorlijk gegrepen. Haar tweede boek is inmiddels in de maak. ‘Dat boek gaat over de tijd dat ik in Los Angelos woonde. Ik heb daar veel mensen leren kennen, ook veel mensen van de tweede generatie Joden. Deze veelal getalenteerde mensen waren toen enorm met de vraag ‘Wie ben ik en waarom ben ik hier?’ aan het worstelen. Mijn periode daar heeft mij heel erg gevormd, maar ik heb die tijd maar kwalijk een plekje kunnen geven. Nu gaat dat luikje open en krijg ik er de woorden voor,’ aldus Walstra. Het boek ‘Kindsdeel, gepest, bewustwording van eigen identiteit’ is verkrijgbaar bij de Primera in Hurdegaryp en kan besteld worden op Bol.com.